Sublocotenent Andreea Jurj: „Dorința de a te pregăti continuu înseamnă o evoluție permanentă a ta”

Curiozitatea de a încerca să facă sport și provocările întâlnite la fiecare pas au motivat-o să lupte pentru ceea ce își dorește, iar acum se bucură de reușitele pe care le-a obținut în cei peste zece ani de când face sport de performanță. A reușit să cucerească podiumul atât cu echipa, cât și individual, la handbal, fotbal și la concursurile sportive și aplicativ militare de vară (pentatlon, înot, patrulă militară) și de iarnă (schi de tură), având în palmares aproximativ treizeci de medalii. Sublocotenent Andreea Jurj are 22 de ani, a fost legitimată ca sportiv la cluburile CSS Sibiu și Voința Sibiu, a făcut parte din lotul sportiv al Academia Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu” Sibiu și, datorită rezultatelor academice foarte bune, a terminat șefă de promoție la Specializarea Cercetare, Arma Infanterie, în a.c..

2

Dragostea pentru sport și munca de echipă           

Primii pași în cariera sportivă i-a făcut la 11 ani, la încurajarea unei mătuși, campioană națională la aruncarea greutății și, de atunci, nu a mai renuțat la dragostea pentru sport. Un an mai târziu,  și-a făcut debutul în handbal și a fost legitimată ca sportivă la CSS Sibiu până la terminarea liceului. Rezultatele antrenamentelor zilnice erau vizibile, la campionatele locale obțineau mereu locul I și urcau de fiecare dată pe podium la campionatele zonale. La 16 ani a început să joace fotbal, a participat la prima Cupă „Coca Cola”, a ajuns cu echipa în finală și au luat locul III. „Pur și simplu îmi plăcea să fac sport, apoi am participat la tot mai multe antrenamente și competiții. M-am obișnuit să fac parte dintr-o echipă și a fost un sentiment plăcut când mi-am dat seama că m-am dezvoltat foarte mult. Fiecare meci conta, trebuia să existe coeziune și înțelegere în echipă. Antrenorul încerca să ne facă să înțelegem că echipa contează foarte mult și nu individualismul. Handbalul a fost și va rămâne sportul meu de suflet, cu toată agresivitatea și individualismul. Cred că la handbal m-am dezvoltat cel mai mult atât din punct de vedere sportiv, cât și ca om. Am învățat să comunic altfel, să fiu mai stăpână pe mine, mai indepententă, mai sociabilă și autoritară”, a spus Andreea Jurj.

Sportiva a absolvit în anul 2017 Academia Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu”, instituție pe care a reprezentat-o la nouă concursuri naționale sportive și aplicativ militare organizate de Ministerul Apărării Naționale reușind, de fiecare dată, să urce pe podium împreună cu lotul sportiv al academiei, dar și individual. Dorința de a deveni militar a fost cu adevărat o provocare pentru Andreea. S-a pregătit intens, a reușit să își îndeplinească visul și a constatat că această carieră i se potrivește foarte bine, conștientizând că are o responsabilitate foarte mare de acum încolo. În plus, pe lângă performanțele sportive obținute ca urmare a unei pregătiri serioase, studenta s-a implicat activ în activitățile organizate în Sibiu și a făcut voluntariat la Festivalul Internațional de Film, la Cupa Copilului „1 iunie” la handbal și a participat la maraton alături de echipa INVICTUS.  „Ca militar trebuie să fii tot timpul pregătit, în caz de ceva noi suntem primii care acționăm. Trebuie să te pregătești cât mai bine ca individ și să ai tărie de caracter. Acest mediu m-a schimbat, în sensul că am devenit mai punctuală, mai conștientă și mai independentă, toate acestea îți oferă și o anumită postură în fața cuiva”, a declarat sublocotenent Andreea Jurj.

3

„Pregătirea fizică este un punct de bază în cariera militară”

La concursurile la care a participat ca reprezentant al AFT a obținut de fiecare dată locul I cu echipa și a urcat la individual pe podium. A reușit să obțină cel mai mare punctaj la tir și la aruncarea grenadei la precizie și la distanță, probe la care i-a depășit și pe băieți, iar la pentatlon, înot și patrulă a luat locurile II și III. Din primul an de facultate și până în prezent a participat la concursurile sportive și aplicativ militare de vară și de iarnă, pentatlon (trecerea pistei cu obstacole, aruncarea grenadelor la precizie și la distanță, proba de înot pe distanța de 50 de metri, tragere cu arma la distanță de 100 de metri și proba de alergare), patrulă militară și schi de tură, care au ajutat-o să se dezvolte atât personal, cât și profesional. Chiar dacă a optat pentru o pregătire fizică intensă și acordă zilnic ore întregi antrenamentelor, 30/60 minute de alergare, aruncarea grenadelor, antrenamente la bazin și, în ciuda programului încărcat pe care îl au studenții militari, Andreea nu a neglijat nici partea academică, având rezultate foarte bune.

„Pentru a îmbina cu succes activitățile sportive cu partea academică m-a ajutat foarte mult sistemul militar. Pregătirea fizică este un punct de bază în cariera militară, iar pe mine m-a ajutat și experiența din handbal. Avem susținerea academiei, cadrele militare consideră că fiecare pregătire te formează și ne înțeleg când trebuie să lipsim de la anumite activități pentru a participa la concursuri și pentru a ne antrena. Avem nevoie de foarte multă pregătire care la probe nu se mai vede, pentru că plăcerea aceea de a participa la un concurs nu te lasă să arăți decât că trebuie să demonstrezi că ești cel mai bun. Trebuie să fii foarte bine pregătit, să fii și un bun alergător, să ai precizie și îndemânare. Din afară poate părea că e ușor, dar nu este așa. Când ești foarte obosit atunci realizezi cel mai mult de cât ești capabil”, a punctat Andreea Jurj.

Pentru Andreea competițiile sportive sunt adevărate provocări și încearcă de fiecare dată să fie cea mai bună și, nu în ultimul rând, luptă pentru echipa din care face parte, considerând că pot demonstra că sunt cei mai buni dacă sunt uniți. Cum unele probe militare includ un grad de risc și este nevoie de foarte multă pregătire și atenție, Andreea muncește intens pentru competițiile sportive, chiar dacă uneori i-a fost greu din cauza problemelor medicale pe care le are încă din perioada în care practica handbalul. Însă, are grijă să se menajeze când este cazul și să lupte atunci când trebuie să câștige. „Cele mai mari provocări din acești ani de studiu au fost aceste concursuri sportive, pentru că din punct de vedere academic nu am avut probleme, am învățat până am ajuns la performanțele dorite. Însă, ca sportiv este foarte greu, trebuie să muncești pentru provocările fiecărui concurs, și în funcție de echipa din care faci parte. Este și o dorință de a ține pasul cu băieții, o ambiție, pentru că vreau să demonstrez că nu există o diferență chiar atât de mare între sexe. Dar dacă te antrenezi continuu și muncești, diferența nu este chiar atât de mare. Dar din partea unei fete înseamnă muncă dublă”, a precizat sportiva.

4

„Andreea este un exemplu de voință, dăruire, seriozitate și dorință de victorie”

Ca orice sportiv, tânăra a avut nevoie de susținere și încurajare. Pe lângă familia care întotdeauna a sprijinit-o, prietenii care au încurajat-o și colegii de la academie cu care s-a înțeles ca într-o familie, ea a avut mereu sprijinul antrenorului, fără de care nu ar fi reușit. A ajutat-o foarte mult să treacă și peste problemele de sănătate pe care le-a avut și, cel mai important, să evolueze din punct de vedere sportiv. „Toate acestea i le datorez antrenorului. Dacă nu aveam încurajare și, inclusiv, susținere psihică din partea lui îmi era foarte greu să mai evoluez și îmi pierdeam dorința. Fizic, ca sportiv poți foarte mult, dar psihic ai nevoie de susținerea antrenorului”, a spus Andreea.

Antrenorul are numai cuvinte de laudă la adresa sportivei și o apreciază pentru ceea ce este și pentru performanțele pe care le-a obținut. „Studenta sergent Andreea Jurj este un exemplu de voință, dăruire, seriozitate și dorință de victorie. Prin antrenamentele făcute zilnic a progresat foarte mult, reușind să fie selecționată în lotul reprezentativ al Academiei Forțelor Terestre la diferite competiții. Prin antrenamentele făcute la intensitate mare și în condiții diferite, dar foarte apropiate de cele de concurs, încerc să o determin să capete încredere în ea  și să dea randament maxim în concursurile importante la care participă”, a declarat plt. adj. Francisc Saroși, antrenorul studentei.

5

Competițiile leagă prietenii

Pe Andreea colegii o caracterizează ca fiind ambițioasă și un „camarad adevărat”, o persoană care se implică, dă dovadă de seriozitate și știe de fiecare dată ce are de făcut.

„Are spirit de echipă și este un camarad adevărat, acesta a fost și unul dintre lucrurile pentru care am vrut-o neaparat anul acesta în echipa de patrulă, am vrut să fie acolo alături de mine pentru că știam ce poate, știam că știe ce să facă și ce înseamnă să ne susțină pe noi, pe membrii echipei. Competițiile leagă prietenii, mai ales în cazul nostru, ea e mereu cu zâmbetul pe buze, e energică și are tot timpul replicile la ea. Este o colegă deosebită, chiar și acum când am fost la competiție și-a ajutat colegii să realizeze diverse proiecte pentru partea academică”, a precizat sublocotenent Georgiana Brânzea, sportivă și premiantă a lotului AFT.

Când vine vorba de sfaturi, Andreea consideră că sportul aduce un beneficiu oricui și  îi ajută pe oameni să se dezvolte din toate punctele de vedere și, înainte de toate, nu reprezintă un obstacol în îndeplinirea altor sarcini profesionale. „O viață de sportiv înseamnă o viață sănătoasă. Participarea la concursuri m-a ajutat să mă dezvolt foarte mult. Am conștientizat foarte târziu cât de mult te ajută sportul să te dezvolți și recomand oricui să facă sport chiar de la vârste fragede. Devii sociabil și te dezvolți fizic și psihic. Devii independent, ambițios și dobândești încredere în tine. În domeniul militar nu mi-a fost niciodată rușine să mă afirm cu ceea ce sunt și cu ceea ce pot. Este foarte greu să fii conștient de ceea ce ești tu. Dorința de a te pregăti continuu înseamnă o evoluție permanentă a ta. A te pregătii, a avea pretenții de la tine înseamnă să ridici pretențiile și pentru ceilalți”, mărturisește, cu entuziasm, Andreea.

Atitudinea de învingător și dorința de a reuși o caracterizează cel mai bine pe studenta AFT care își dorește să ajungă, în viitor, să activeze ca parașutist militar. De asemenea, vrea să devină instructor sportiv la nivelul MApN, fiind determinată să transmită mai departe tainele sportului de performanță.

Sursa Foto: Academia Forțelor Terestre

Iulia ROF

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s