Vaccinarea – o necesitate sau un risc?

Numărul total de cazuri confirmate cu rujeola în România, raportate până la data de 21.04.2017, este de 4881, dintre care 22 de decese (6 în jud. Timiș, 5 în jud. Arad, 5 în jud. Dolj, 3 în jud. Caraș- Severin, 1 în jud. Calarași, 1 în jud. Satu Mare și 1 in București).      S-au înregistrat cazuri de rujeola în 38 de județe, se arată în ultimul comunicat al CNSCBT, citat de adevărul.ro într-un document oficial.

“La unul dintre câteva mii de cazuri pot să apară reacții adverse severe.”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mișcarea anti-vaccinare este direct răspunzătoare de acest lucru? ”[…] din punctul meu de vedere aceasta este urmarea nevaccinării unor loturi mari de copii ”, a declarat Elisabeta Rosch , medic specialist în medicină de familie. Medicul mai susține că “de când s-a făcut vaccinarea copiilor, mai ales în Programul Național de Vaccinare, au scăzut epidemiile date de așa-zisele boli ale copilăriei, bolile infecțioase. Nu putem spune că acestea sunt neaparat mortale dar dau complicații care pot avea efecte nedorite.”

“…ca orice medicament care poate să aibă reacții adverse, tot așa este și la vaccin, însă pe fiecare prospect al produsului există înșiruiri de reacții, nu neaparat adverse sau postvaccinale, care pot să apară dar nu sunt grave ,eventual eridem local sau puțină febră. Dacă sunt reacții adverse mai severe cum ar fi crize de plâns, peste două ore după injectare, atunci se are în vedere dacă data viitoare persoana respective va mai repeat acel vaccin”,ni s-a mai spus.

Principalul avantaj al vaccinării este acela că protejează copilul “împotriva bolilor care sunt conținute în vaccinul respectiv, de exemplu în Programul Național de Vaccinare se face prevenția hepatitei B, antitetanos, tuse convulsivă, difterie, polionelită, rubeloă, rujeolă, parotidită”, ne-a mai spus aceasta.
Imunizarea prin vaccinare presupune introducerea în corp a unor componente din virus, numite antigene, care determină organismul să își producă anticorpii împortiva acelei boli iar protecția împortiva bolii respective este de durată medie.

Întrebată dacă vaccinarea ar trebui să fie obligatorie,medicul ne răspunde : “Măcar pentru anumite tipuri de boli,da. Pentru că de la sfarșitul anilor 70 se face vaccinarea în masă și mare parte din boli au fost eradicate, nu au mai aparut.”

Vaccinul rujeolic-rubeolic-oreion (ROR) se face pentru prima data la vârsta de 1 an, însă prin Programul Național de Vaccinare se urmărește introducerea acestuia de la vârsta de 9 luni.

 

Simona Brumar

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s