Om fară om (oriunde mă duc, numai de mine nu dau)

Pr. Necula: ,,Nu cevaul care te aruncă în apă e important, ci cevaul care te ține de mână sa nu te îneci” 

Vorbele parintelui sibian sintetizează întocmai ideea fundamentală și moralizatoare a spectacolului-lectură ,,Om fără om (oriunde mă duc, numai de mine nu dau). Piesa într-un act, de Valentin Nicolau, are la bază legenda Scăldatoarei Vitesda,  iar întreaga acțiune are loc ,,în lumea largă, marele spital unde se tranzacționează viața de zi cu zi, unde conștiinta n-o mai tulbură nici un înger”. Reprezentația a avut loc pe 11 aprilie, la Libraria Humanitas unde, alături de un public numeros, prezenți au fost și actorii care au făcut parte din distribuție: Mihai Coman, Viorel Rață, Florin Coșuleț, Pali Vecsei, Cristian Stanca, Cătălin Neghină, Alexandru Malaicu, Cristina Ragos, Veronica Arizancu, Andrei Coman, precum și regizorul Bogdan Sărătean

,,Cred ca prin astfel de momente teatrul folosește mai mult Bisericii decât Biserica teatrului”

Parintele Constantin Necula, îndrăgit nu doar de sibieni, ci de milioane de români, a fost prezent la eveniment și a vorbit despre cum piesa reflectă valorile Sărbătorii de Paști, despre cum teatrul poate fi un mijloc de  transmitere a unor valori precum credința. De asemenea, referindu-se la teatrul-parabolă, preotul a adăugat că indiferent de convingerile religioase, morala acestei piese poate avea relevanță pentru oricine.

„Piesa de teatru din această seară nu este o minune, este o stare de normalitate a unui om care vrea să își biruie frica. A-ți birui frica de moarte înseamnă a înfrunta  moartea. Cine ocolește moartea,  nu o va birui niciodată. Cine o înfruntă din timpul vieții, poate oricând să o înfrunte și după viață. Asta este pilda poveștii”

Bogdan Sărătean (regizor):,,Sa ne amintim puțin de tot chiar care e sensul sărbătorii ăsteia ”

Tema Învierii și a credinței a însemnat, pentru regizorul Bogdan Sărătean, un motiv în plus pentru a prezenta piesa de teatru în pragul Sărbătorilor, astfel el consideră că împreună cu ceilalți actori din distribuție i-au adus un omagiu lui Valentin Nicolau,  autorul piesei, care în urmă cu doi ani a murit.

,,S-a potrivit în felul ăsta nefericit, dar  intens, pentru că la începutul anului 2015 a dispărut autorul și cu atât mai important ni s-a părut nouă să aducem un text care vorbește despre înviere și despre credință,  pentru ca am dat glas autorului. Am ales textul ăsta pentru că ne apropiem de sarbătoarea învierii, care observăm  că începe să semene tot mai mult cu cealaltă sărbătoare creștină, Crăciunul, în sensul că apar  tot soiul de iepurași supradimensionați , ouă , trenulețe. Poate e bine să ne pitim, să ne ascundem într-o ,,hrubă” de genul ăsta cum e Libraria Humanitas ”  a precizat Bogdan Sărătean regizorul piesei de teatru.

Evenimentul face parte din seria de evenimentelor dedicate Festivalului Internațional de Teatru Sibiu, fiind organizat în parteneriat cu Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu, Departamentul de Artă Teatrală al ULBS, cu sprijinul Librăriei Humanitas Constantin Noica.

Ioan Prutianu-Topîrcean

 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s