Lungmetrajul „Fixeur” va fi proiectat la CineM-A văzut la Habitus

fixer_05-1

„Fixeur”, cel de-al cincilea lungmetraj semnat de Adrian Sitaru, va rula în cinematografele din București și din alte 25 de orașe, în această lună. Regizorul Adrian Sitaru se va întâlni cu publicul din Sibiu la CineM-A văzut la Habitus, sâmbătă, 28 ianuarie, de la ora 20.

Pelicula, cu un scenariu semnat de Claudia și Adrian Silișteanu, spune povestea lui Radu, stagiar la biroul din București al Agenției France Presse, aspirant la un post de reporter. Oportunitatea realizării unui subiect despre o prostituată minoră repatriată din Franța îi dă acestuia ocazia să își dovedească competențele. Totuși, pe măsură ce se apropie de scopul său, Radu realizează că înverșunarea cu care înțelege să facă această meserie este îndoielnică.

„Fixeur este o denumire cunoscută mai ales jurnaliștilor care fac reportaje în alte țări, iar fixeurii sunt persoane locale din acele țări, care îi ajută pe jurnaliști, cu relații, contacte, și așa mai departe, în țări foarte dificile, de război, ca Irak, Afghanistan, Siria. Fixeurii sunt, de obicei, cei mai buni jurnaliști de acolo. În filmul nostru inspirat din fapte reale, Adrian Silișteanu, cu care am făcut majoritatea filmelor, a lucrat ca fixeur, un fel de băiat bun la toate, la Agenția France Presse, până la începutul anilor 2000. Făcea acest job de fixeur pentru jurnaliști francezi, dar și de alte naționalități. Făcea reportaje pe diverse teme în România”, ne-a spus regizorul Adrian Sitaru.

„Am fost ca acasă, la premieră, în Cluj”

Filmul a fost prezentat în avanpremieră, pe 19 ianuarie, la Cinema Victoria din Cluj-Napoca, în cadrul Cinematecii TIFF. Evenimentul a avut loc în prezența regizorului Adrian Sitaru, a actorului Tudor Istodor și a co-scenaristului, directorului de imagine și producătorului Adrian Silișteanu.

fixeur-still-1

Proiecții de gală în avanpremieră mai sunt programate la Cinema Dacia din Bistrița în această seară, de la ora 20, la Cinema Elvira Popescu din București, pe 23 ianuarie și la Happy Cinema din Buzău și Focșani, miercuri, 25 ianuarie.

„La Cluj am fost primiți foarte bine. Acolo e un public obișnuit cu TIFF-ul, cu filmele. O bună parte din actori e din nordul României, din Cluj. Pe scenă, la un moment dat, am urcat vreo 12-14 oameni. Au venit toți cei care au participat la filmări, așa că am fost ca acasă, la premieră, în Cluj. Sper să fie și la Bistrița la fel. Până la urmă, aici am filmat 12 zile din 28 de filmare și multe locuri din Bistrița se văd în film. Au fost oameni din Bistrița care se văd pe ecran, au jucat în film și sunt foarte mulți cei care ne-au ajutat și ne sprijină cu mult drag”, a mai adăugat regizorul.

Imaginea a fost semnată de Adrian Silișteanu, montajul de Mircea Olteanu, de sunet s-au ocupat Ioan Filip și Dan-Ștefan Rucăreanu, scenografia Gina Călin, costume Adina Bucur, producători Anamaria Antoci și Adrian Silișteanu, co-producător Jean des Forêts. Din distribuție fac parte actorii Tudor Aaron Istodor, Mehdi Nebbou, Nicolas Wanczycki, Diana Spătărescu, Andreea Vasile, Adrian Titieni și Cristian Ilinca.

Cătălin PILEA

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s