„Fantoma” a trecut sâmbătă seara pe la Teatrul Național „Radu Stanca”

fantoma-e-aici-5

„Fantoma e aici”, regizată de Kushida Kazuyoshia, a umplut seara trecută sala Teatrului Național „Radu Stanca”, locurile pentru spectatori fiind amplasate chiar și pe scenă. Tema piesei de teatru a fost iluzia misterioasă a fantomei care preia interiorul unui om obişnuit şi devine un element real de manipulare al societății. Piesa a spus povestea întâlnirii dintre Fukagawa, un soldat întors din război și Oba Sankichi, un personaj pitoresc ce „rătăcește” de opt ani pentru a se sustrage unei pedepse.

Fukagawa, nedepășind momentul morții prietenului său cel bun, îl transformă pe acesta în „fantomă” pentru a-l ține mereu aproape, iar Oba s-a folosit de acest fapt.  Fantoma este cea care a influențat omul obișnuit și a ajutat la crearea iluziilor colective ale societății. Atmosfera puternic încărcată psihologic, a păstrat unele momente de comedie și replici satirice. Pentru montare,  regizorul Kushida Kazuyoshi a colaborat cu doi creatori români de excepție – scenograful Dragoș Buhagiar și compozitorul Vasile Șirli.

Mister, comedie și regăsiri emoționante îmbinate cu povești de dragoste

fantoma-deschidere

Printre temele de actualitate abordate au fost și corupția administrativă, informația care se transmite „de la ins la ins”și manipularea populației prin intermediul comediei. Intriga spectacolului, nascută din dorința lui Oba Sankichi de a se îmbogăți de pe urma prietenului-fantomă al mai noului său amic, Fukagawa, a fost întreruptă de momente de comedie, ce au dus către un final neașteptat al poveștii.

Regizorul Kushida Kazuyoshi propune o formă de teatru psihologic, plin de mister, dar creează în același timp și o atmosferă de comedie. Piesa a fost scrisă de Kōbō Abe acum 50 de ani, dar și în secolul al XXI-lea, tema este de actualitate.

„Am ales acest text pentru că e foarte posibil să conțină scene care se regăsesc și în România. Fantoma este expresia unor lucruri care nu se văd, dar care pun în mișcare lumea și societatea în care trăim. Economia, internetul – sunt mecanisme formate din lucruri invizibile, intangibile, dar care ne influențează viața”, a declarat Kushida Kazuyoshi.

Spectacolul a conținut efecte de lumini produse de stroboscop.

Sursă foto

Alexandra GHEORGHE

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s