Părintele Constantin Necula: „A crede este a fi noi cu noi înșine în brațe”

Aseară, la Habitus, Preotul Constantin Necula și actorul Constantin Chiriac au avut un dialog despre Puterea credinței. Întâlnirea a debutat printr-un poem, recitat de Constantin Chiriac, a cărui semnificația era o aluzie la ultimele alegeri și la întâmplările din această perioadă. Tema dezbătută reprezintă ultimul eveniment din cadrul programului „Conferințele speciale FITS”. Organizatorii acestora sunt: Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu (FITS), Teatrul Național „Radu Stanca”, Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu prin Departamentul de Artă Teatrală, în parteneriat cu Librăria Habitus.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

„Mă apropii de Dumnezeu ca de un Cineva

 „Provocarea credinței credincioase m-a făcut să mă apropii de Dumnezeu ca de un Cineva și nu ca de un ceva. Dar și să pun întrebările corecte credinței pentru că de ce nu este o întrebare corectă adresată credinței. Cred că a crede este un dar a lui Dumnezeu și nu îi judec niciodată pe cei care nu cred. Cred fundamental că a crede reprezintă prezența lui Dumnezeu în viața fiecărui om, uneori sub chipul unei petale de flori, alteori sub chiul unui stâlp de lumină, uneori ca o adiere, ca o șoaptă, alteori ca un strigăt”, a descris  semnificația credinței, preotul Constantin Necula.

Părintele a povestit publicului despre experiența sa din localitatea Constantin, aflată în Atena, unde l-a cunoscut pe un ucenic al Sfântului Nectarie din Neghina, bolnav de cancer. Tânărul i-a mărturisit cum prin credință a fost vindecat de această boală malignă de către Sfântul Nectarie și în momentul în care a vrut să-l îmbrățișeze pe sfânt, drept mulțumire, de fapt s-a îmbrățișat pe sine. Părintele Necula spune despre această experiență că, de fapt, „a crede este a fi noi cu noi înșine în brațe”. Constantin Chiriac a citat câteva dintre lucrările scrise de părintele Necula și l-a întrebat despre semnificația anumitor pasaje, iar părintele a fost încântat de provocare, explicând impactul acelor cuvinte în viața tinerilor.

Prietenie și admirație înre cei doi Constantini

Publicul a fost interactiv și a încercat să afle cât mai multe informații despre credință, dar și despre legătura profundă dintre doi oameni veniți din două medii diferite, un reprezentant al bisericii și un artist. Constantin Chiriac a încercat să definească această prietenie, recitând câteva fraze dintr-o parabolă religioasă și argumentând că orice lucru în această viață este făurit doar cu și prin credință. „Tot ce omenirea a făurit de-a lungul veacului, a făurit prin credință și acea încăpățânare și forță de a birui orice greutate. Dar și cu acea putere a dragostei de a ne întâlni noi, oamenii, și a căuta frumosul și dialogul. Noi împreună suntem dialogul și probabil că acest dialog ctitorește ceea ce ne leagă. Părintele are o mare putere de a juca și cred că ar fi fost un bun actor”, a ținut să precizeze Constantin Chiriac.

„Părintele Constantin Necula este o revelație și, de fiecare dată creează sentimente de admirație printre publicul prezent la evenimentele sale. Îl cunosc de puțin timp, dar în această perioadă am încercat să fiu prezentă la cât mai multe evenimente, unde este prezent. Cuvintele sale m-au pus pe gânduri și m-au făcut să reflectez asupra credinței mele. Cred că am plecat mult mai bogată sufletește.  Mă bucur că am putut participa la această conferință și vreau pe această cale să felicit inițiativa organizatorilor FITS, pentru evenimentele de acest gen”, ne-a mărturisit Ana Popa, studentă.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Datorită interesului crescut manifestat de publicul național și internațional privind aceste conferințe, evenimentul a fost transmis live pe pagina de facebook a TNRS, Puterea credinței ajungând, astfel, și la cei care nu au putut fi prezenți.

 

Laura Denisia MATEI

Foto credit: Răzvan NEGRU

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s