Codițe împletite, o artă în hairstyling?

De cele mai multe ori asociem talentul cu vocea deosebită, cu abilitatea și imaginația scriitoricească sau cu dăruirea actoricească. Dar talentul mai poate însemna și abilitatea oratorică, gătitul cu plăcere, angrenarea în jocul misterios al cifrelor, îngrijirea florilor, sau dorința de a-i asculta pe oameni, de a-i sfătui.

Ridicând un semnal de alarmă tinerilor care nu își valorifică talentul la timp, deschidem seria interviurilor de poveste cu cinci dintre studenții sibieni care şi-au descoperit talentul.

unnamed

„Talentul tău este darul lui Dumnezeu pentru tine. Ceea ce faci cu el este darul tău pentru Dumnezeu” ( Leo Buseaglia).

 Mădălina Panduru, o tânără artistă în devenire, a absolvit Facultatea de Litere – engleză, franceză, iar în prezent face masterul în Traductologie Engleză. Pasiunea ei pentru împletitul părului are în spate o poveste frumoasă, cu parfum de mireasmă. Atrasă de mediul artistic, Mădălina a făcut de mică parte din această lume a spectacolului, fiind membră a unui ansamblu de dansuri populare „Mireasma Zorilor”, din județul Vâlcea.

„Mergeam tot timpul la evenimente, spectacole și trebuia să le fac codițele fetelor. În fiecare zi voiam să mă perfecționez și de aceea căutam pe youtube tutoriale despre împletituri, cum să-ți faci părul în 3 minute. Într-o oarecare măsură, am fost nevoită să învăț să fac codițe, iar mai târziu am ajuns să fac din asta o pasiune. Nu găsisem o meserie care să îmi placă așadar, m-am gândit la o posibilă afacere și realizând plăcerea pentru împletituri, am să îmbin plăcutul cu utilul.”

14910370_353778988291006_5944767859035598533_n

“Am conștientizat că fac ceea ce îmi place”

Tânăra artistă moștenește talentul de la bunica ei, care în timpul liber aducea zâmbete pe fețele tinerelor  din sat. Atunci când se  strângeau pe prispă, sau la hore, fetele veneau una câte una și își așteptau nerăbdătoare rândul la împletit. Însă pentru Mădălina, momentul în care trebuia să stea pe scaunul din interiorul odăii bunicii, nu era printre cele mai fericite. Cu toate acestea, fără trasul de păr al bunicii și oftatul ei de când era micuță, ea nu ar fi ajuns, poate, unde este astăzi.

„Pentru mine, împletitul la vremea aceea era un chin. Știi cum sunt toate bunicile când încearcă să împletească părul, încearcă să strângă cât mai mult, să nu rămână nici un fir neprins”.

Întrebată dacă s-a gândit la o afacere, Mădălina recunoaște că în vremea când lucra pentru lucrarea de licență, din necesitatea de bani a avut în vedere și acest aspect. Emoțiile pe care le pune în fiecare codiță, dorința de a realiza o coafură  cât mai aproape de perfecțiune se văd pe chipul tinerei de fiecare dată când împleteşte. „Am conștientizat că fac ceea ce îmi place. Pentru că nu găsisem o meserie care să îmi placă, să pot realiza eu ceva, cu mâinile mele, m-am concentrat pe împletituri, iar pe viitor poate o să se transforme într-o adevărată afacere.”

unnamed-1

“Arta de a împleti – un melanj între tradițional și modern”

Împletiturile au o istorie foarte bogată, pentru că în vremurile străvechi existau ritualuri de împletire a codițelor mireselor, a tinerelor țărăncuțe care participau la hore și nu numai. În zilele noastre, împletitul a devenit o artă care necesită îndemânare, răbdare, dar în special ceea ce o definește cu adevărat este pasiunea. Codițele împletite, în perioada contemporană au devenit un trend foarte apreciat.

„Arta de a împleti reprezintă un melanj între tradițional și modern. Împletiturile se reinventează, modelele clasice, străvechi sunt adaptate sezonului sau combinate, cu ațe colorate, în funcție de preferințe și bineînțeles de culoarea și lungimea părului. Am încercat să deschid apetitul fetelor și pentru pletuțele africane, care sunt la modă acum, acestea se pot realiza chiar din părul fetei sau cu ajutorul extensiilor din păr natural sau sintetic. Există o tehnică specială care presupune multă atenție și răbdare. În funcție de momentul în care sunt purtate împletiturile, se pot atașa accesorii. Pentru o coafură de zi florile sunt ideale, iar pentru o ținută de seară, de eveniment putem opta pentru perle sau diamante.”

14907277_352009195134652_8661103369545597236_n

Mădălina se mândrește cu participarea la numeroase festivaluri și nu numai: Festivalul Handmade Creative Buzz, Festivalul Familiei, Ziua Universală a Iei, Holzstock Festival, Olimpiada “Meșteșugarilor artistice tradiționale”, ediția a XXI și Târgul de Halloween din cadrul Shopping City Sibiu. Fiind o adeptă a tradiționalismului, pentru viitor pregătește un parteneriat pentru un proiect cu Muzeul Tradițional “Astra”, Sibiu bazat pe descrierea împletitului de altă dată.

Atelier de împletituri

Încurajând sibiencele să iasă din cotidian, Mădălina le-a invitat la o cafenea din Sibiu, la un atelier de împletituri unde le-a învățat cu răbdare și îndemânare să realizeze singure codițe. Cu gândul în principal la mămicile cărora probabil le este greu ca în fiecare dimineață să coafeze diferit părul fetițelor, tânăra se gândește serios la o continuitate a acestui proiect și așteaptă cât mai multe persoane interesate și nepricepute în ale împletiturii.

„M-am bucurat să văd că și băieții au acceptat provocarea de a împleti și au deprins pașii de bază, iar la atelierele următoare vor evolua ca tehnică. Îmi doresc să vină persoane care nu știu să împletească pentru că acesta nu este un curs propriu-zis, ne distrăm și învățăm într-un cadru relaxat și prietenos”.

Mai multe modele de împletituri realizate de Mădălina le puteți găsi pe pagina de Facebook Braid Trends, alături de informații despre evenimentele la care va participa.

unnamed-2

 

Popimoise Sandra

Drăghici Roxana

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s