Proiectul „Bologna în Universități”, despre drepturile și obligațiile studenților

Ce drepturi are studentul și ce presupune statutul său de partener în educație au fost teme discutate  ieri, la Biblioteca Astra, în cadrul proiectului „Bologna în Universități”. Evenimentul a fost moderat de președintele ANOSR ( Alianța Națională a Organizațiilor Studenților din România), Vlad Cherecheș, iar la dezbatere au participat Ioan Bondrea, rectorul Universității „Lucian Blaga” din Sibiu și prorectorii Mioara Boncuț și Livia Ilie, alături de peste 30 de studenți de la Universitatea „Lucian Blaga” și Academia Forțelor Terestre.

13016850_885695014873080_353561194_o

Studenții – parteneri cu drepturi depline

Una dintre problemele discutate în cadrul dezbaterii a fost reprezentată de faptul că unii dintre studenți nu își cunosc drepturile și obligațiile pe care le au, în cadrul Universității.

„Studenții trebuie să caute de la început care sunt drepturile și obligațiile lor. Ca să-și susțină un drept, trebuie să se informeze despre el. Țara a devenit un câmp de război, fără să știm cu adevărat ce ne dorim. Când ne dorim ceva, trebuie să avem o responsabilitate”, a declarat rectorul Universității, prof. univ. dr. Ioan Bondrea.

Dezbaterea a avut ca scop identificarea modului în care studenții sunt tratați ca parteneri cu drepturi depline în sistemul educațional românesc, analiza drepturilor și obligațiilor studenților ce sunt reglementate din punct de vedere legal, dar și modalitatea prin care acestea sunt respectate și garantate de universități.

În cadrul evenimentului s-a pus problema modalității prin care studenții primesc informații despre drepturi și obligații. Pe lângă argumentele valide folosite sau prezentarea drepturilor pe foi de hârtie, s-a stabilit că  trebuie găsite alte soluții de „mediatizare” a acestora, care să atragă atenția tinerilor.

13036324_885695031539745_310768252_o

Comunicarea, cheia tuturor problemelor

Profesorii au un rol fundamental în educarea și instruirea studenților. „Profesorii, la începutul anului I universitar, trebuie să le zică studenților ce înseamnă viața la facultate. E foarte importantă  interacțiunea dintre profesor și student”, a spus Ioan Bondrea.

Pe parcursul dezbaterii au fost prezentate câteva dintre drepturile studenților, iar unul dintre ele este reprezentat de posibilitatea de evaluare a cadrelor didactice.

 „Profesorii și elevii trebuie să lucreze împreună, să comunice, să se creeze o legătură puternică. Avem și drepturi și obligații de ambele părți, pentru ca sunt lucruri la care noi trebuie să participăm. Trebuie să avem un grad de satisfacție de ambele părți”, a precizat domnul Ioan Bondrea.

Ca răspuns la afirmația domnului rector, referitoare la evaluarea cadrelor didactice, Vlad Cherecheș a menționat că studenții trebuie să fie încurajați văzând niște rezultate și efecte ale acestei evaluări.

13054760_885695018206413_1598931064_o

Cine ne reprezintă?

„Un reprezentant al vostru face foarte mult. El are dreptul de a cere în forumuri și în ședințe ceea ce dumneavoastră vă doriți în mod organizat. Problema calității trebuie privită din prisma calității ca dascăl, ca student, nu doar din prisma calității banilor”, a specificat domnul rector.

Studenții trebuie să fie reprezentați de persoane care au credibilitate mare prin argumentele pe care le folosesc, prin modalitatea în care pun problemele și acționează pentru îndeplinirea scopului propus.

„Este important ca studenții mai mari și profesorii să-i inițieze pe cei din anul I în tainele vieții de student, să-i învețe cum să învețe și care este statutul lor în cadrul Universității, prin drepturile și obligațiile pe care le au”, a menționat doamna prorector Livia Ilie.

13052581_975586432532741_1205465446_o

ANOSR și proiectul Bologna în Universități

ANOSR este o organizație non-guvernamentală care reunește 17 centre din întreaga  țară, atingând un număr de peste peste  84 de organizații membre care au ca scop principal reprezentarea intereselor comune ale studenților din România. Mai multe detalii puteți găsi aici.

„Bologna în Universități” este proiectul sub egida căruia ANOSR își propune să readucă în universitățile românești discuțiile despre implementarea procesului Bologna, precum și dezbateri despre cele mai noi tendințe în domeniul educațional la nivel mondial. Pentru mai multe informații, puteți accesa acest link.

 

Roxana DRĂGHICI

Georgiana STĂNUȘ

 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s