Lia Perjovschi, despre arta contemporană în proiectul Interviuri Deschise

 

Cea de-a treia întâlnire din cadrul evenimentului „Interviuri Deschise” a avut loc aseară, la Biblioteca Astra, în cadrul căreia artistul vizual Lia Perjovschi și directorul Academiei ICon Arts, Sebastian Gheorghiu, au evidențiat rolul artei contemporane și al culturii în interiorul comunității. Organizat de Asociația Capital Cultural, evenimentul a fost moderat de Oana Ciucă, redactorul șef al revistei cu același nume, revistă care tot aseară a avut lansarea celui de-al doilea număr tipărit.

13016312_10208628313042817_1515150411_o

„Bulimici de informație”

Cunoscută ca fiind unul dintre cei mai importanți artiști vizuali din România, Lia este o persoană atipică, cu o viziune și o mentalitate diferite. „Mie-mi plac chestiile mai abstracte puțin. Eu sunt fascinată de tot, vreau să știu cât mai mult din ce se descoperă. Fiecare om își are momentul lui, depinde de noi când suntem gata”, a spus artista.

În prezența a peste 60 de persoane, Lia Perjovschi a mărturisit publicului că s-a concentrat mai mult pe proiecte conceptuale, cum ar fi Timelines, Mind Maps, sau Muzeul Cunoașterii, care se axează pe diferite idei istorice și culturale.

În trecut, înainte ca informația să se deplaseze cu viteza luminii, era mult mai greu ca oamenii să afle informații despre artiști și operele lor. „În ziua de azi, accesul la informații este foarte mare, numai dacă nu vrei, nu ai acces”, a precizat Lia Perjovschi.

13016673_10208628312962815_100913324_o

Ce este azi valabil, mâine e contrazis!

Activitatea artistică a Liei Perjovschi este o călătorie nonconformistă, relativă, de la experiment la cunoaștere. Are peste 500 de expoziții, conferințe și workshop-uri pe toate continentele. O parte din lucrările artistei, precum și cv-ul acesteia pot fi găsite aici.

„Muzeul Cunoașterii” este un proiect realizat chiar în casa artistei care se dorește a fi o bibliotecă deschisă oricui. „Vreau un muzeu care să crească în timp. Oricine să poată intra și să găsească ceva acolo. Cunoașterea e instabila, ceea ce e astăzi valabil, mâine e contrazis.”, a adăugat artista.

Originalitatea, creativitatea, cunoașterea domeniului sunt punctele esențiale care te ajută „să nu ratezi” în artă.  „Posibilitățile ni le creăm noi. Fiecare are agenda lui pentru că suntem educați diferit, gândim diferit, ceea ce nu e rău”, a menționat Lia.

Arta este într-o continuă schimbare, mulți artiști devenind cunoscuți la bătrânețe. „Lucrurile sunt relative, subiective, nimic nu e stabil; arta se schimbă, totul se modifică, dependența de succes te împinge să faci lucruri nebunești, totul este personal, toate sunt programate de cineva”, a ținut să evidențieze artista, Lia Perjovschi.

 12992050_10208628312762810_1896552425_o
Revista tipărită, însoțită de supliment

Sebastian Gheorghiu invită oamenii să-și dezvolte simțul pentru artă și cultură, să întâlnească exemple pozitive prin intermediul artei și să discute unii cu alții, nu unii despre alții. „ Noi nu suntem educați în spiritul dialogului, suntem educați în spiritul critic”, a evidențiat Sebastian.

Al doilea număr al revistei Capital Cultural are un supliment oferit de Academia ICon Arts, în care se găsesc informații referitoare la oportunitatea de învățare pe care o oferă tinerilor artiști, despre dragostea pentru artă, dar și despre Festivalul ICon Arts.

Din casa primitoare a Liei Perjovschi și discuțiile despre inițiative în arta contemporană, la o cafea despre necunoscutele teatrului cu regizorul Alexandru Dabija, modalitatea de educare a sensibilității sinelui prin muzică, cultura și cunoașterea, sunt teme care se regăsesc în revista Capital Cultural.

Revista Capital Cultural apare online din 2014, iar în format print este la al doilea număr.  Acesta din urmă poate fi găsit la Librăria Habitus și este fără preț.

Roxana DRĂGHICI

Credit foto: Gabriela CUZEPAN

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s