BookLand: Tinerii din Sibiu, în dialog cu profesioniştii

Andrei Şoroagă, Aura Serea, Marius Gîrdea, Elena Lotrean, Bogdan Brylynski şi Adrian Tibu au fost primii care şi-au spus povestea în faţa tinerilor sibieni, la BookLand Evolution 2016. Luni, a început cea de-a treia ediţie a Conferinţelor practice, un proiect care îşi propune să îi aducă pe studenţi şi pe elevi faţă în faţă cu oameni de succes.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Timp de două ore, tinerii au ascultat poveşti de viaţă şi au pus întrebări, care să-i ajute să găsească soluţii pentru viitorul lor profesional. În prima zi, au învăţat cum să salveze oameni plantând copaci şi cum să facă cele mai potrivite alegeri pentru ei.

Noi vrem să schimbăm lumea din jurul nostru”

Andrei Şoroagă, coordonator împăduriri la Asociaţia „Cu verdele-n SUS”, i-a învăţat cum să salveze oameni plantând copaci. Vrea să avem un oraş cât mai curat, cu cât mai multe zone verzi şi se implică în cât mai multe acţiuni de voluntariat.

Mi-am dat seama că, în ultimii ani, a fost foarte des dezbătut subiectul acesta legat de păduri, de la an la an sunt tot mai multe zone arse. Aşa am început, acum doi ani, 10 oameni să facem o împădurire. Am reuşit, în primăvara anului trecut, să facem cea mai mare împădurire din judeţul Sibiu. Cu 250 de voluntari am plantat la Slimnic, în două ore, 3.700 de puieţi de stejar. Ceea ce am reuşit noi să facem într-un an a fost să aducem în prim-plan problema pădurilor şi de a implica oamenii. Noi vrem să schimbăm lumea din jurul nostru. În momentul când aveţi un subiect care vă interesează şi vă implicaţi veţi reuşi. Este nevoie să vă puneţi obiective, a spus Andrei Şoroagă.

Să nu vă fie teamă să faceţi alegeri”

Ce de-a doua poveste de viaţă, au auzit-o de la Aura Serea. Ea le-a împărtăşit elevilor şi studenţilor alegerile din viaţa ei şi le-a vorbit despre prietenie. A trebuit să renunţe la un job, care îi oferea confort şi să aleagă calea antreprenoriatului.

În fiecare moment, facem alegeri, iar ele ajung în viitor să spună ceva despre noi. Că a fost bine sau că nu a fost bine, nu mai contează. Nu are rost să avem regrete, la momentul acela a fost alegerea cea mai bună. Privind în trecut eu pot spune că am făcut alegeri utile, dar asta pentru că eu le-am făcut să îmi fie utile, eu am ales să învaţ din ele. A fost foarte greu”, le-a mărturisit Aura Serea.

La final, le-a dat trei sfaturi tinerilor: „Să nu vă fie teamă să faceţi alegeri, pentru că oricum le faceţi, nu aşteptaţi să vă pice fericirea din cer şi ţineţi cu dinţii de prietenii buni. În timp se dovedeşte că sunt unul sau doi pe toată viaţa”.

Când faceţi ceva, faceţi cu pasiune”

În faţa tinerilor a venit şi Marius Gîrdea, manager Aeroport Sibiu. El le-a dat sfaturi şi le-a spus experienţele din viaţa sa, care să îi motiveze.

Când faceţi ceva, faceţi cu pasiune. O să vedeţi că, nu toată lumea cu care intraţi în contact are acelaşi grad de implicare. Încercaţi să vă autodepăşiţi şi să faceţi lucrurile, încât să vă placă vouă ce aţi făcut. Dacă nu vă place vouă, nu le va plăcea nici altora. Viaţa vă va pune în faţa multor alegeri”, le-a spus Marius Gîrdea participanţilor.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Puteţi ajunge oricât de departe sau de repede doriţi”

În cea de-a doua zi, studenţii şi elevii au învăţat că succesul înseamnă curaj, ani de experienţă, citit şi multă implicare.

Să vă folosiţi de toate resursele pe care le aveţi, pentru că ele există şi aşteaptă să fie accesate. Pe toate drumurile pe care am mers, eu am fost însoţită atât de echipă, cât şi de cărţi. Puteţi ajunge oricât de departe sau de repede doriţi. Cărţile au fost cele care mi-au arătat că poate ideile mele s-au spus deja, că există modele sau instrumente pe care pot să le aplic şi că imaginaţia este limita supremă. Ce îţi poţi imagina, asta poţi şi rezolva”, a spus Elena Lotrean, preşedinte Patronatul Tinerilor Intreprinzători Sibiu.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Bogdan Brylynski: „Cititul te face ziarist”

Adrian Tibu, director la Teatrul pentru Copii şi Tineret „Gong”, le-a povestit despre teatru, o lume ce îl fascinează, după cum a mărturisit, şi care l-a captat încă din clasa a IX-a. Unul dintre sfaturile lui pentru cei prezenţi a fost să ţină cont întotdeauna şi de părerea celor din jur. „Cel mai important este să fii cu mintea deschisă, să fii dispus să asculţi şi să accepţi că nu ai întotdeauna dreptate. Ideile altora îţi pot fi mult mai de folos”, le-a recomandat Adrian Tibu.

Cu Bogdan Brylynski, jurnalist şi om de comunicare, tinerii au vorbit despre presa de astăzi, aptitudinile pe care trebuie să le aibă un jurnalist şi despre avantajele şi dezavantajele acestei meserii.

Tinerii pot participa la conferinţe, pe tot parcursul acestei săptămâni, între orele 15-17, la Biblioteca Universităţii ,,Lucian Blaga”, în Aula Magna.

Alexandra DRĂGUŢ

Foto: Răzvan NEGRU

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s