Festivalul ESTE FILM de la Sibiu: 1000 de bilete vândute

Duminică s-a încheiat prima ediție a ESTE FILM, un proiect cinematografic nou, dedicat iubitorilor de film. Desfășurat între 24-27 martie, la Librăria Habitus, evenimentul inițiat de Ioana Ciuban i-a bucurat pe cinefili cu filme premiate la Cannes. Pentru Este film s-au vândut 1000 bilete după cum precizează Ioana Ciuban, coordonatooarea proiectului.

CMP_3034

„Ideea realizării acestui festival a venit în mod natural pentru că Librăria Habitus avea deja, proiecțiile de film din cadrul proiectului Cine m-a văzut la Habitus, fiind influențați și de feedback-ul oamenilor. Aveam dorința, aveam resursa umană deoarece noi, toți simțeam că ne putem implica.A fost o colaborare fructoasă între noi, librarii de la Habitus și Ioana Ciuban, coordonatorea proiectului.”, ne-a precizat Roxana Pântice, pr-ul festivalului.

Duelul filmelor „grele”

Așteptările publicului au fost ridicate, dar filmele au făcut față cu brio, lucru reieșit din vânzarea numărului de bilete. „ Cele mai apreciate film, luând în calcul biletele vândute au fost filmele Ilegitim, care a fost și filmul de deschidere al evenimentului, unde sala a fost plină, el este câștigător al premiului Confederației Internaționale a Cinematografelor de Artă, la ediția 2016 a Festivalului de la Berlin  dar și Fiul lui Saul, un alt film de mare succes, foarte cunoscut și premiat, fiind câștigătorul globului de Aur”, ne-a declarat Roxana Pântice, pr-ul festivalului ESTE  FILM.

În criterile de selectare a filmelor, organizatorii au ținut cont de palmaresul acestora, dar și de ceea ce credeau ei că ar putea stârni curiozitatea oamenilor. Din acest motiv, proiecțiile au putut fi încadrate în patru categorii principale: Best of Europe, Film Românesc, Experiențe, In Frame.

CMP_3028

Best of Europe (care cuprindea cele mai bune filme lansate în ultimul an în Europa, din această categorie făcând parte Tinerețe/ Youth (La Giovinezza – desemnat cel mai bun lunmetraj al anului 2015, de către Academia Europeană de Film,  regia Paolo Sorrentino, Dheepan, premiat cu Palme d’ Or, în cadrul Ediției de anul trecut a Festivalului de la Cannes, regia Jacques Audiard  sau Testamentul nou-nouț– nominalizat la Globurile de Aur și inclus de membrii Academiei Europene de Film pe lista celor mai bune producții cinematografice de anul trecut, regia fiind a lui Jaco Van Dormael.

Din categoria Filmelor românești au fost selectate Ilegitim, în regia lui Adrian Sitaru sau Muntele magic, câștigătorul al unei mențiuni speciale la ediția de anu trecut a Festivalului Internațional de Film de la Karlovy Vary. In Frame conține povești tulburătoare, inspirate din realitate, iar filmele din acestă categorie sunt: Fiul lui Saul, Calul lui Torino, Doi secui. Pentru vizionarea peliculei Fiul lui Saul cuplu de vârstnici  a venit tocmai din Mediaș, pentru a vedea terorea prin care au trecut persoanele închise în Lagărul de concentrare Auschwitz.

Aude cine nu vede, vede cine nu aude

Unicitatea acestui festival de film a fost redată prin categoria Experiență, care i-a surprins pe cinefeli prin intermediul Trilogiei Millenium sau a scurtmetrajelor românești, unde spectatorii au avut șansă să privească un film fără să-l audă dar și să „vadă” un film doar ascultând replicile personajelor.

12419260_1714087058839956_7692501185587507798_o

„Consider că experimentul teatral este un experiment bun, fiind bine alese cele două filme. Organizatorii sunt tineri care au viziune, au descernământ și atenție cinematografică, dovada fiind că aceste filme și cinematograful pot avea viitor. Am văzut mai multe filme în cadrul festivalului, ca de exemplu Fiul lui Saul, Tinerețe dar și scurtmetrajele Aude cine nu vede, vede cine nu aude. Acest eveniment trebuie perpetuat”, ne-a spus prof. univ. dr.  Anca Sîrghie, Universitatea „Alma Mater” din Sibiu.

Foto: Cornel Moșneag

Laura Denisia MATEI

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s