Festivalul Basarabia la Sibiu

Cea de-a șasea ediție a Festivalului Basarabia, organizată de studenții Asociației Basarabenilor din Sibiu, a început  de joi, și se desfășoară în perioada 24-27 martie. Evenimentul  marchează cei 98 de ani care au trecut de la Unirea Basarabiei cu România și este dedicat tuturor românilor, tinerii dorind să facă cunoscută tradiția și cultura specifică basarabenilor.

DSCF8151

 

Festivalul a debutat joi, ora 15 în fața Monumentului Eroilor, cu o prelegere despre importanța zilei de 27 martie în Unirea Basarabiei cu România, urmată cu o depunere de flori. „Dacă tot suntem în Sibiu, vreau să aduc un omagiu și sibienilor Onisifor Ghibu și Octavian Goga, care au trăit în Sibiu, dar au contribuit la Unirea Basarabiei cu România. Ei au semnat pe data de 27 martie și au semnat alături de alte patru țări actul unirii.”, a precizat Mihaela Trăistar, din echipa de organizare.

„Aparțin unei generații nu prin actul nașterii ci, prin actul conștiinței eliberat consimțit” (Aurel Baranga)

La conferința „Viziunile noii generaţii şi încotro merge Republica Moldova”, studenții basarabeni au discutat principalele probleme pe care le întâmpină tinerii de dincolo de Prut și au încercat să găsească soluții. „Este suficient a avea dorința schimbării. Noi suntem schimbarea, noi suntem cei care putem aduce noul în viața cotidiană. Doar prin noi poate avea loc dezvoltarea țării.”, a spus Guria Ostap, moderatoarea dezbaterii.

S-au discutat principalii factori care contribuie la formarea, educarea și dezvoltarea unei noi generații și influența acestora în viața noastră: familia, sistemul de învățământ, cultura, sitemul politic, rețelele sociale, sistemul economic.

Printre invitații la conferință s-au aflat studenți și profesori români, precum Eugen Străuțiu și  Robert Paskuj.

Tinerii au ales să facă facultatea în România datorită Sistemului de învățământ de aici, a studiului de calitate, dar vor să se întoarcă în țara natală. „Am venit în România pentru studiu de calitate, să-mi realizez niște obiective, să devin un adevărat profesionist și intenționez să mă reîntorc în țară.”, ne-a declarat Mihaela Trăistar.

_DSC3428

„Cupa Unirii” sau Cușma lui Guguță?

Cea de-a doua zi a festivalului a fost dedicată „Cupei Unirii”, iar pofticoșii au putut degusta mâncăruri moldovenești gătite de tinerele basarabence. Minifotbalul a unit patru echipe cu potențial: FC Clanu, Real, GymMode și Echipa lui Mircea formate din basarabeni și români. Formatul echipei era 5+1 iar jocul final s-a dat între Real și GymMode, câștigătoare fiind GymMode.

Cușma lui Guguță, învârtitele, prunele cu nucă în vin, sarmalele măldovenești gătite de gospodinele basarabence au fura tinima oamenilor care veneau la cumpărături în Auchan. „Noi, gospodinele am gătit toată noaptea și am făcut cele mai specifice bugate moldovești ale noastre. Am adus un cozonac făcut de mama mea în Basarabia, copt în cuptor iar aici l-am adus în prosop moldonesc.”, ne-a mărturisit Mihaela.

Sibienii au fost încântați de Cușma lui Guguță, de sărmăluțele moldonești dar și de plăcintele cu brânză sau maciuc.

_DSC3649

 

Jocuri îndrăznețe

Festivalul continună și astăzi. De la ora 11:30, iubitorii de comedie au avut ocazia să vadă „Nuntă în Basarabia”, librăria Humanitas. Cei care vor să-și testeze cunoștiințele pot participa la concursul intelectual „Ce? Unde? Când?”, de la ora  15.00, ce va avea loc la Art Café. Seara, puteți petrece la Basarabean Party începând cu ora 21:00, în Vintage Pub.

„Mafia” este evenimentul de închidere a celor patru zile de festival și va avea loc mâine, la ora 15:00, la cafeneaua „La Etaj”

„Festivalul are loc anual și include diverse evenimente sportive, culturale si de divertisment. Noi încercăm de la an, la an să facem evenimente de care sibienii ar fi interesați”, spune  Anatolie Pleșca, președintele Asociației Basarabenilor din Sibiu. Acesta a ținut să mulțumesc voluntarilor pentru implicarea  și devotamentul lor și tuturor sponsorilor.

 

Laura Denisia MATEI

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s