Ziua internațională a Sindromului Down, sărbătorită de copiii sibieni

Din 2005, România sărbătorește, an de an, pe 21 martie, ziua internațională a Sindromului Down. Asociația Dorință Ajutor Recuperare pentru copii și tineri cu dizabilități ( D.A.R.) din Sibiu a organizat, ieri, un eveniment dedicat copiilor cu Sindrom Down sau alte probleme de sănătate. Întâlnirea a avut loc la cofetăria Tekaffe, unde cei mici au desenat, au scris, au socializat cu alți copii și au sărbătorit cu o prăjitură și un ceai din partea asociației.

21 martie- baloanele speranței înălțate la cer

Părinții au fost încântați de preocuparea asociației pentru organizarea unei întâlniri mai familiale și de sărbătoare, în care cei mici și-au făcut noi prieteni, s-au delectat cu prăjiturele și au realizat desene.

Familile au fost informate despre mediatizarea întrevederii. Aceștia dându-și acordul pentru apariția pozelor cu cei mici pe rețelele de socializare și în presă.

La finalul evenimentului copiii împreună cu părinții au mers în plimbare spre Piața Mare pentru a înălța spre cer baloane colorate în culorile reprezentative Sindromului Down: galben și albastru.

Asociația D.A.R. a venit în sprijinul copiilor și anul trecut când, împreună cu Fundația U.C.O.S. și Magic Hands Studio  au organizat  un atelier de creație în cadrul Galeriilor Carrefour din Sibiu.

12274664_457427934447459_4907561252424754376_n

Sindromul Down nu e o condamnare!

Anomalie care se transmite genetic la unul din o mie de copii, Sindromul Down mai este numit și Trisomia 21 sau Mongolismul, din cauza caracteristicilor faciale imprimate de această dizabilitate. Inițial, părinții se sperie la aflarea diagnosticului dat copilului lor. Nefiind orientați suficient cum ar trebui în astfel de situații, este important ca părinții unui astfel de copil să știe de existența unor asociații care le pot veni în ajutor. Este nevoie de timp până când părintele reușește să accepte diagnosticul copilului său.

Aceste suflete au nevoie de mult mai multă atenție și grijă din partea celor din jur, în comparație cu alți copii. „Este greu să accepți că ai un copil cu o anumită dizabilitate. Iar în momentul în care au acceptat și știu ce metode au de recupere sunt necesare copilului, atunci totul devine mai ușor și se pot îndrepta spre asociații sau ONG-uri.”, ne-a declarat Ioana Sârbu, președinta Asociației D.A.R.

„Este important ca părintele să fie psihic pregătit și informat despre boala copilului, atunci copilul nu va simți și este mult mai ușor să învingă împreună. Dar eu am încercat să-l întroduc în comunitate, unde putea fi bine primit.”, ne-a spus Gabriela Cioca, membru fondator al Asociației.

Care este țelul Asociației D.A.R.?

Fondatorii asociației sunt părinți ai copiilor cu diverse dizabilități: autism, tetrapareză spastică, paralizie cerebrală și copii cu Sindrom Down.  Scopul acesteia este de a promova și de a reprezenta drepturile, nevoile și interesele copiilor și tinerilor cu dizabilități. Se încearcă acceptarea acestor tineri de către societate și participarea acestora la activitățiile cotidiene.

Sunt organizate diferite workshopuri în scop educativ și distractiv prin intermediul cărora se dorește oferirea unor alternative de petrecere a timpului liber, cum ar fi: călăria și distracția la locul de joacă, astfel încât să le distragă  atenția de la suferință și tratamente.

944673_457426921114227_1209649385081400543_n

Principalele îndeletniciri organizate pentru cei  mici au fost Ziua Mondială a Sindromului Down din 2015, Fără nici o terapie, doar zâmbete și bucurie, Calul, prietenul meu!

Laura Denisia MATEI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s