Sibiul celebrează iubirea prin poezie

Prezentarea antologiei „111 cele mai frumoase poezii de dragoste din literatura română” realizate de poeții Marius Chivu și Radu Vancu a avut loc joi, 10 martie, la librăria Habitus din Sibiu,  în prezența a peste 50 de invitați, majoritatea fiind studenți. Cel mai vechi poem datează din 1785, iar cel mai nou, de anul trecut. O primă lansare a volumului a avut loc, pe 24 februarie, la București.

HAB_0098

Simetrie în formă, echilibru de gen, eleganță în stil

Cartea  cuprinde trei secțiuni distincte: prima secțiune, numită „Începuturi, împliniri, înălțări”, se referă la dragostea inocentă și frumoasă a începuturilor, secțiunea de mijloc exprimă micile certuri, conflicte apărute într-o relație, numită „Îndoieli, însigurări, încheieri”, iar   ultima secțiune este dedicată nostalgiei și amintirii unei iubiri eșuate, ea purtând titlul: „Întrebări, întoarceri, însemnări”. Între părți acestea există un echilibru, pentru a nu crea o discrepanță privind numărul de poezii din fiecare secțiune.

În alegerea textelor autorii au ținut cont de câteva criterii. Nu au selectat mai mult de un poem din opera fiecărui scriitor și au ales materiale mai puțin cunoscute publicului, de exemplu poemul „Dragoste târzie” al cărui autor este Tudor Arghezi este scris la vârsta senectuții.

Autorii antologiei au optat pentru acțiunea de tip gender, încercând, astfel, să nu realizeze o antologie exclusiv masculină și au ales poeme aparținând unui număr de 22 de femei, printre care se numără Elena Văcărescu, Elena Farago, Magda Isanos, Ana Blandiana.

HAB_0085

 „Către o doamnă de 39”, un poem eludat

Alegerea poemelor a presupus multă analiză și atenție din partea antologiștilor, iar unul dintre poeții ai cărui text au omis să-l publice este Bogdan Petriceicu Hașdeu. „Unul dintre cele mai frumoase și mai haioase poeme de dragoste, care nu a intrat, este scris de Hașdeu.”, ne-a mărturist Radu Vancu, iar în completarea acestuia a intervenit Marius Chivu, care ne-a explicat de ce au decis, până la urmă, să nu-l introducă: „A ieșit în ultima clipă, pentru că ne-am certat ( râde). Nu, până la urmă a fost bine că am ascultat de Radu. Bine că nu am insistat foarte mult nici unul, nici altul. Dar poate o să-l introducem într-o altă antologie. Ar fi trebuit, de fapt, să nu spunem cine l-a scris, pentru a-l citi și cred că nu ați fi ghicit niciodată. Se numește Către o doamnă de 39”.

Întrebați dacă numărul „111” are vreo semnificație sau există 111 poezii de dragoste, poeții realizatori ai antologiei au mărturist că este o pură coincidență și titlul a fost ales de Editura Nemira.

La sfârșitul prezentării, realizatorii antologiei au oferit publicului obișnuita sesiune de autografe. Volumul „111 cele mai frumoase poezii de dragoste din literatura română” se găsește în librării și se poate achiziționa la prețul de 29,90.

Laura Denisia MATEI

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s