Nora Iuga, lansare de carte în Sibiu, la 85 de ani

O lansare tetrapartită de carte a adunat peste 40 de oameni în Librăria Habitus, vineri, 4 martie. Nora Iuga, Angela Baciu și Joachim Wittstock sunt autorii care și-au prezentat creațiile. Radu Vancu a moderat discuția, iar Dumitru Chioaru i-a stat alături scriitoarei de 85 de ani, Nora Iuga, al cărei invitat a fost.

12825202_1052309031477281_1090229100_n

Eveniment dedicat Norei Iuga

La vârsta de 85 de ani,  Nora Iuga reușește, cu o forță nebănuită,  să-și aducă noul volum de versuri în fața cititorilor. După o lansare „ca la carte” în București, Nora a decis ca Sibiul să fie următoarea destinație în care să își aducă operele, dat fiind faptul că a spus, de-a lungul timpului, că iubește orașul nostru.

Două dintre cărțile serii, „Lebăda cu două intrări” și „ascultă cum plîng parantezele”, îi aparțin. O alta, „4 zile cu nora” de Angela Baciu, îi este dedicată, iar pe ultima, „Strania călătorie a lui Peter Gottlieb” scrisă de autorul de origine germană Joachim Wittstock, a tradus-o.

Despre cărți, Nora Iuga ar putea povesti o veșnicie. Însă, niciodată nu vorbește numai despre cele scrise de ea, ci și despre cele pe care le-a tradus în și din limba română.

Povești despre poeme, roman, jurnal și … „Lebăda cu două intrări”

„Lebăda cu două intrări” a fost reeditată, după 13 ani de la apariție. Autoarea a mărturisit că scrierea ei a pierdut premiul Uniunii Scriitorilor pentru că nimeni nu a știut la ce secție să o încadreze. A fost numită, pe rând, roman, jurnal în proză și chiar într-o variantă mai simplă, doar proză.
„Sunt aproape sigur că ar fi câștigat la orice categorie ar fi fost pusă și atunci scandalul ar fi fost asigurat. Dacă ar fi fost pusă la proză, ar fi protestat prozatorii, la poezie ar fi protestat poeții și așa mai departe”, a continuat Radu Vancu.
Întregul text al cărții a fost scris pe parcursul unui an și jumătate, „în cârciumă, în cimitir sau în parcuri”, după cum afirma scriitoarea.

„Ascultă cum plîng parantezele” este motivul pentru care s-a organizat adunarea de la Habitus. Volumul de poezie a fost publicat la Editura Casa Românească, chiar în 2016. Promovarea lui a început în urmă cu doar câteva zile.

„4 zile cu nora” poate fi considerat un jurnal de interviu și descrieri sau o carte-dialog, între Nora Iuga și Angela Baciu. Nora a mers la Galați, la vârsta de 80 de ani. Cunoștea locurile din vederile familiei. Despre Angela, spune că „mă trage de limbă, vrea să mă ducă unde vrea ea”.
„Este o carte pe care am scris-o dintr-o suflare. Acțiunea se desfășoară la Brăila și la Galați…poate că unii dintre dumneavoastră vor descoperi că Nora are bunici, străbunici la Brăila și Galați…și am pornit povestea vieții de acolo”, a declarat Angela Baciu.

Romanul „Strania călătorie a lui Peter Gottlieb”, a făcut, pentru a doua oară, legătura între Nora Iuga și Joachim Wittstock, fiind a doua carte din opera lui Wittstock pe care Nora a tradus-o.

La final, cititorii au avut ocazia să primească autografe de la cei trei autori care și-au lansat cărțile.

Cătălin PILEA

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s