Tot mai mulţi sibieni vor să doneze păr pentru copiii bolnavi

Proiectul „Donează păr copilaşilor” este un concept nou în România, iniţiat în cadrul „Societății Studenților Medicinişti” din Iaşi, după un model britanic. Acesta presupune donarea de păr pentru a confecționa peruci ce vor fi apoi oferite copilașilor bolnavi care și-au pierdut părul în urma tratamentelor. Proiectul, demarat în primăvara anului 2015, a ajuns deja la peste 2000 de codiţe la nivel naţional.

12348176_478565058996339_8888122352506482799_n

Foto: www.facebook.com/doneazaparcopilasilor/photos

În Sibiu, s-a luat aceeaşi iniţiativă în luna mai, colaborând cu Elena Irimia, hairstylist-ul unui salon din oraş. După spusele Elenei, „în primele două luni nu s-au prezentat mulţi, dar apoi, datorită publicităţii, numărul donatorilor a crescut. Am ajuns la trei-patru tunsori pe săptămână”. Oricine poate ajuta. „Persoanele tinere sunt foarte doritoare de a-şi dona părul, dar asta nu înseamnă că oamenii în vârstă nu sunt prezenţi, doar că ei doresc să-şi păstreze anonimatul”, declară Elena Irimia.

Condiţiile sunt simple. Trebuie ca cea mai scurtă şuviţă de păr (neîmpletită) să aibă lungimea de minim 17 cm. Părul poate fi drept, ondulat, cârlionțat şi chiar vopsit, atâta timp cât culoarea este naturală şi nu o nuanţă artifcială, de exemplu verde sau albastru. Se acceptă și codițe ce au fost secționate cu mult timp în urmă şi au fost păstrate în condiții bune. În opoziție, nu se acceptă extensiile, dreadurile sau părul tip afro. De asemenea, nu este acceptat părul vopsit roșcat sau albastru închis, nici părul vopsit ombre sau în mai multe nuanțe.

„Am ales să-mi tai părul special pentru această campanie”

Ancuţa Teodoran este o donatoare care a aflat de proiectul „Donează păr copilaşilor” de la televizor. „Am ales să-mi tai părul special pentru această campanie deoarece şi eu îmi doresc să iniţiez un astfel de proiect. Acum caut un colaborator pentru confecţionarea perucilor, apoi voi începe şi eu să putem ajuta cât mai mult.”

Procesul de secționare a părului la salon este gratuit, dar acesta se poate realiza şi acasă, atâta timp cât sunt respectați pașii secționării: părul trebuie spălat și uscat bine înainte, prins cu un elastic sus, împletit, prins cu un elastic jos și apoi secționat deasupra elasticului de sus. Părul trebuie să fie complet uscat în momentul secționării. Trebuie depozitat apoi, într-o pungă sigilabilă curată. Poate să fie și o pungă normală, transparentă, doar să fie bine înnodată. Este foarte important ca toți acești pași să fie respectați.

12341055_478565395662972_1347843181757392481_n

Foto: www.facebook.com/doneazaparcopilasilor/photos

Saloane partenere în toată țara

Saloane colaboratoare se găsesc în majoritatea oraşelor din România, iar în Sibiu acestea sunt: partener : Salon Coquette, 0748 694061; asociat: Salon Beauty Magic; asociat : Salon Maison Charmante. Colete cu donaţii se pot trimite şi prin poştă pe adresa Societății Studenților Mediciniști din Iași (str Universității, nr. 16, Iași, România), cu mențiunea „DPC”. Pentru a primi confirmarea că donația a ajuns la sediu, trebuie să includeți în colet o foaie cu datele dumneavoastră – nume și număr de telefon.

Perucile sunt distribuite apoi gratuit copilașilor bolnavi din România, prin intermediul Asociației Little People. Echipa DPC nu este implicată în selectarea copiilor ce vor beneficia de aceste peruci, deoarece îşi doresc ca distribuirea să se realizeze obiectiv și imparțial.

Iulia Mate

Paula Văleanu

 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s