De profesie voluntar. Experiența unei sibience în Islanda

Simona Goia, o tânără în vârstă de 29 de ani, are voluntariatul în sânge.A început de la vârsta de 16 ani fiind mereu înconjurată de tineri, activități și evenimente. După ani de perseverență și căutări a ajuns ca voluntar în Islanda, unde descoperă adevărata fața a unor oameni iubitori de sport și deloc ursuzi, din îndepărtata insulă.

11377215_10153243030956049_5688768893791912617_n

Foto: http://www.facebook.com/Pishpirica/photos_all

 „Fac voluntariat de la 16 ani și am luat parte la multe exchange-uri și traininguri youth in action, așa că am fost înconjurată mereu de tineri, de activități și evenimente. În Islanda am ajuns anul trecut pentru că mi-am dorit mult să ajung aici”, povestește Simona Goia.

După trei ani de perseverență în a găsi programul de voluntariat potrivit pentru ea, Simona a reușit să ajungă în minunata Islanda. Acest lucru a fost posibil prin Serviciul European de Voluntariat care i-a dat șansa unei frumoase experiențe, pe o perioadă de 8 luni.

 „Am fost întâmpinată de voluntari mai vechi, dar și de cei mai noi, la fel de entuziaști și curioși ca și mine. Suntem peste 20 de voluntari din diferite țări europene și nu numai, sub aripa Seeds, cea mai mare și influentă organizație din Islanda. Ea are ca scop promovarea interculturalității, protejarea mediului înconjurător și promovarea proiectelor social-culturale”, adaugă Simona.

„Vremea se schimbă o dată la cinci minute”

Proiectul îi dă posibilitatea de a se deplasa în toate colțurile Islandei și de a descoperi îndeaproape cultura acestora, dar și de a face lucuri practice precum lucrul într-o fermă, grădinărit, construirea unor drumuri forestiere sau montane.

„Prima lună am avut parte de training din partea celor de la Seeds, dar și de on arrival training, susținut de agenția națională, astfel că am primit informațiile necesare în derularea proiectelor, dar și o imagine generală asupra SEV-ului (Serviciul european de voluntariat), asupra rolului nostru ca voluntari europeni și am acumulat prin probe practice abilitățile necesare în a fi lideri de proiect”, adaugă Simona.

În ceea ce privește Islanda, Simona spune că aceasta este surprinzătoare din multe puncte de vedere, însă cel mai disputat subiect este cel legat de vreme.

 „O zi în Islanda poate fi  o trecere prin toate anotimpurile, exceptând deocamdată vara, pe care toată lumea o așteaptă cu nerăbdare. Vremea se schimbă o dată la cinci minute, iar ziua este foarte lungă, astfel că de multe ori pierdem noțiunea timpului. Noaptea se lasă după ora 23, iar soarele este foarte puternic peste zi, fiind aproape imposibil să conduci în Islanda fără ochelari de soare,” afirmă Simona Goia.

10469222_10153263617461049_4819939216652844050_n

Foto: http://www.facebook.com/Pishpirica/photos_all

„În orice colț al Islandei vei găsi cel puțin un bazin cu apă termală”

Cu toate că, probabil, toți ne închipuim islandezii ca fiind niste oameni ursuzi, care stau tot timpul închiși în casă, acest lucuru nici că putea fi mai greșit. În capitala Islandei, Reykjavik, au loc o mulțime de evenimente printre care concerte, proiecții de film și activități sportive. „Islandezii sunt foarte mari iubitori de sport, fiind mereu activi și în formă. În orice colț al Islandei vei găsi  cel puțin un bazin cu apă termală”, povestește tânăra voluntară.

„Sunt mândră să spun că acesta e începutul schimbării mele spirituale și că sunt foarte norocoasă că am șansa de a avea o experiență atât de benefică. Recomand cu căldură tuturor să facă un stagiu SEV”, afirmă Simona.

Paula Văleanu

Iulia Mate

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s