Proiectul siturilor Natura 2000 pentru protejarea naturii, finalizat

Peste 100 de specialişti şi voluntari împreună cu echipa de implementare a proiectului „Managementul integrat al siturilor Natura 2000 Munţii Făgăraş şi Piemontul Făgăraş” au realizat mai multe studii, planuri şi strategii pentru protejarea naturii. Mihai Petrescu, ecolog, Carmen Lungu, manager de proiect şi Bogdan Bucur, preşedintele Asociaţiei Munţii Făgăraş, au prezentat marţi, 15 decembrie, Planul de management, obiectivul principal al proiectului. 

Consiliu

Planul de Management a fost supus unei serii de 8 dezbateri publice, câte două pentru fiecare județ de interes pentru proiect. Cele două situri Natura 2000 se întind pe suprafețe aparținând județelor Argeș, Brașov, Sibiu și Vâlcea.

Elaborarea planului urmărește menținerea și îmbunătățirea statutului de conservare a 27 de tipuri de habitate naturale de interes comunitar, a 33 de specii de plante și animale, precum și 25 de specii de păsări sălbatice de importanță comunitară din perimetrul siturilor Natura 2000 Munții Făgăraș și Piemontul Făgăraș.

“Planul de management are puține măsuri restrictive, pentru că noi nu ne-am dorit să aducem prejudicii economice comunităților locale. Însă, studiile efectuate în teren ne-au relevat faptul că speciile de pești au fost afectate semnificativ ca urmare a proiectelor de microhidrocentrale. Ne-am asumat faptul să interzicem în viitor, ca măsură de menținere și de îmbunătățire a stării de conservare a acestor specii de pești, astfel de tipuri de proiecte, respective microhidrocentralele. Cele deja funcţionale, trebuie să respecte condiţiile din autorizaţiile şi actele de reglementare date, respectiv să asigure debitele minime necesare, ceea ce de multe ori nu se întâmplă”, a spus ecologul Mihai Petrescu.

De la mic la mare, uniți pentru ecologizare

Peste 3.000 de elevi, din cele 57 de școli aflate în aria proiectului, au  fost antrenați în activitățile intitulate “Caravana Naturii”, pentru a-și dezvolta spiritul de protecţie a naturii. „Activităţile de conştientizare în şcoli, precum şi excursiile în teren cu elevii, au fost selecţionate ca activităţi satelit al celui mai mare eveniment pe mediu de la Bruxelles, din luna iunie a acestui an. Împreună cu colegii şi experţiii Asociaţiei Munţii Făgăraş, elevii au mers pe teren şi au identificat specii de floră şi faună, au fost conştientizaţi cu privire la regulile de bună practică într-o arie protejată”, a spus Carmen Lungu, manager de proiect.  

Proiectul a fost realizat pornind de la studii de inventariere, cartare și evaluare a stării de conservare a habitatelor natural și a florei și faunei de interes comunitar.

Loredana MUNTOIU

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s