Lansare de carte la Sibiu: ,,Salvează-ți banii” de Daniel Tănase

Un mic ghid de educație financiară a fost lansat, aseară, începând cu ora 18:30, într-o cafenea din Sibiu. Volumul ,,Salvează-ți banii”, semnat de Daniel Tănase, ne arată etapele pe care trebuie să le parcurgem pentru a ne schimba relația cu banii. Pe parcursul a aproximativ două ore și jumătate, cât a durat evenimentul, au avut loc discuții de grup despre mentalitate, principii despre bani și cum să îți gestionezi bugetul personal.

Lansare carte: Salveaza-ti banii!

Foto: Valentin Dilta * http://www.valentindilta.ro

,,Am avut o relație de dragoste și ură cu banii”

Autorul a spus că, de-a lungul timpului, a trecut prin foarte multe situații: a fost și sărac, și bogat, a avut mulți bani la un moment dat, dar au existat și momente în care a dispus de sume foarte mici. Însă cel mai important lucru este modul în care vezi realitatea. El ne-a dat drept exemplu următoarea situație: ne aflăm într-o încăpere în care se află un pix. Pentru noi, oamenii, acesta reprezintă un instrument pentru scris, dar daca vedem un câine cu acel pix în gură pentru respectivul animal acel obiect nu este altceva decât o jucărie. Iar dacă lăsăm pixul pe o masă și ieșim afară din cameră, el nu mai reprezintă un interes, nu reprezintă nimic. Așadar, realitatea provine de la noi.

,,Percepția este primul lucru care ne influențează realitatea. Dacă noi credem că în momentul ăsta în România e nașpa, economia nu merge, guvernanții ne fură, asta vom avea în cap. Ideea este cât de mult te afectează pe tine ceea ce faci tu, nu că economia nu merge sau că guvernanții ne fură. De ce nu creezi tu propria economie? Nu poți să faci asta? Fă ceea ce îți face plăcere, ceea ce te face fericit. Nu trebuie să ții cont de nimic ce e în jurul tău. Trebuie să încerci să spargi percepția pe care o ai”, a adăugat Daniel Tănase.

Există câteva principii despre bani care ne ajută să avem o viață din ce în ce mai bună. Câteva dintre ele ne-au fost explicate, însă în carte sunt descrise pe larg, cu mai multe amănunte.

,,Banii sunt energie”

Stai la coadă la hipermarket, ai un card de credit și te duci să plătești cu el. Un card contactless. Nu este nevoie decât să îl apropii un pic de POS și tranzacția se efectuează. E doar o rază de lumină care scanează, nu vezi nimic, e ceva invizibil. Doar în momentul în care plătim cu banii în mână aceștia sunt materializați. ”Deci banii sunt energie. Noi, ca oameni, putem să transformăm energia și să o materializăm”, a subliniat autorul.O altă dovadă este cunoscuta sintagmă ,,strângi bani pentru zile negre”. ,,Dacă tu pui bani pentru zile negre, chemi zilele negre să vină la tine. Este atât de simplu. Tu pui bani pentru zile negre, deci clar i-ai aruncat.”

Plătește-te pe tine însuți

Putem, bineînțeles, să avem bani puși deoparte, dar nu pentru zile negre. Ne plătim pe noi înșine cu 2 lei, 5 lei, 10 lei, 20 de lei. Nu e importantă suma pe care ne-o atribuim, important este gestul în sine. Meritul acestui principiu este că ne ajută sa ne creăm obiceiul de a economisi, mai ales că mulți dintre noi nu îl avem sau nu îl mai practicăm. Când suntem angajați, luăm salariul de 12 ori pe an. Avem astfel 12 ocazii de a pune ceva deoparte pentru noi.

Să cheltui mai puțin decât câștigi

 De acest principiu ar trebui să ținem cont întotdeauna, fie că vrem sau nu. Este bine să fim cumpătați și să știm cu exactitate care sunt cheltuielile obligatorii, să facem distincția dintre nevoi și dorințe. În momentul în care ignorăm aceste aspecte cheltuim mai mult decât câștigăm și ne obișnuim să ne creăm datorii.

Disciplina poate fi un lucru destul de greu de realizat dacă nu l-ai făcut niciodată până acum. Este recomandat să îți urmărești foarte bine cheltuielile pe care le ai, pe o perioadă de câteva luni, și să le împarți pe diferite categorii: cheltuieli curente (întreținere, lumină), distracții (ieșiri în oraș, cluburi, cafele), educație (teatru, cărți) și așa mai departe. Astfel vedem cât am alocat pentru fiecare. ,,10% plătit pe tine însuți, 10% donații, 10% divertisment, 10% educație, 10% economii și cheltuieli pe termen lung, 50% cheltuieli curente. Așa îmi împart banii, indiferent cât încasez”, a mărturisit Daniel Tănase.

Ce înseamnă să ai respect față de bani?

O altă noțiune interesantă este aceea de ,,respect față de bani”. Dacă ai respect față de bani, o să reușești să îi atragi mai ușor, să îi faci să se înmulțească. Acest respect înseamnă ,,să ai grijă de ei. De la cum îi aloci, pe ce îi cheltui, până la cum îi ții în buzunar, absolut totul… și când îi dai, să îi dai cu plăcere”, a explicat autorul.

Daniel Tănase a lucrat mai bine de 10 ani în sistemul bancar românesc, timp în care a căpătat o bogată și deosebită experiență în promovarea și vânzarea de produse și servicii financiar-bancare.

Georgian-Ciprian Mailat

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s