Palatul Copiilor, Sibiu: Un edificiu dăruit copilăriei

Palatal Copiilor este singura instituţie cu profil extraşcolar din Sibiu  furnizor de educaţie nonformală din municipiu, care deserveşte şi localităţile învecinate. ,,Prin cursurile noastre gratuite încercăm să dezvoltăm abilităţiile şi harul copiilor cu vârste cuprinse între 4-19 ani, cu speranţa că aici işi pot completa noţiunile dobândite în şcoală”. Daniel Vecsei, directorul Palatului Copiilor, ne încredinţează că în ,,acest palat de cleşter”, aşa cum îi place să-l numească, ,,basmul devine realitate”. 10464042_520249528075648_422995520759360133_n

Reporter – Palatul Copiilor este o instituție cu tradiție în care s-au format generații de copii talentați. Numărul de elevi a crescut sau a scăzut în ultimii ani? De ce?

Director- Daniel Vecsei :  A crescut numărul  elevilor în ultimii ani și datorită faptului  că vin din localitățile din jurul Sibiului: Cristian, Rășinari, Ocna Sibiului , Gura Râului, Șeica Mare,  Șeica Mica, Șura Mare. Fiecare vine pe cont propriu.

Rep. : Care sunt cele mai căutate domenii și unde ați înregistrat cele mai mari succese?

D.V.: La cercurile artistice: teatru,  muzică,  dans,  desen, dar și la cele tehnice: ecoturism,  electronică.  Avem copii talentați mai ales la muzică.  Au participat  la NextStar și la Românii au talent.  Am avut de la muzică ușoară pe  Dominique Simionescu, care a participat la ,,Te cunosc de undeva”,  unde a cântat cu Pepe și la ,,NextStar”,  în 2013, unde  a ajuns  în finală.  Anul acesta am avut de la chitară un băiat la ,,Românii au talent”  și o fată la ,,NextStar”.

Rep.: La Palatul Copiilor sunt înscriși și copii cu dezabilități?

D.V.: Da,  sunt.  Ei vin de la ,,Centrul  Școlar pentru  Educație  Incluzivă “(C.S.E.I.1 Sibiu)  și mai avem un parteneriat cu ,,Școala Specială” nr.2 Sibiu (pentru deficienți de auz),  unde un profesor de la noi merge acolo.

Rep.: Aveți colaborări cu instituții din străinătate?

D.V. : Avem  parteneriate cu grădinițe și școli din Germania şi  Franța.  Schimburi de experiențe nu se  fac,   însă am avut poiectul  Comenius. Acest proiect a fost la Cisnădie,  iar noi am participat, deoarece avem Clubul Copiilor din Cisnădie în subordine.IMG_20151106_123839

Rep.: Care sunt realizările copiilor din ultimul timp?

D.V.:  Am participat, acum 3 săptămâni, la Alba Iulia la un concurs  de muzică ușoară,  folk și dans modern, o grămadă de premiul I.  La ecoturism am participat la Vâlcea la un concurs  de ecologie și origamii.  Lunar mergem la concursuri în toată țara și nu numai.  Săptămâna trecută,   am fost în Bulgaria cu două fete de la muzică ușoară la Festivalul Internațional „Northen Lights” unde,  Andreea Bianca Nedelcu a obţinut Premiul special al Juriului și Dominique Simionescu a obţinut Premiul I.  Iar,  Dominique Simionescu  a participat vara aceasta la ,,Germanii au talent” deoarce ea cunoaște și limba germană.

Rep.: Ne puteți vorbi despre premiile din ultimul timp?

D.V.:  În anul trecut școlar am avut în jur de 400 premii la nivel național și toate sunt importante .  La nivel național există două feluri de concursuri , concursuri cu participare directă și indirectă.  La concursurile cu participare indirectă se fac desenele,  lucrările  și se trimit prin poștă,  sunt jurizate și sunt trimise înapoi.  Acolo se câștigă mult mai ușor premiile decât la concursurile directe,  dar oricum ai de lucrat și pentru ele.

Rep.: Dumneavoastră sunteți și pedagog. Ce satisfacții aveți?

D.V.:  Da, eu predau chitara. Satisfacția este atunci când îi vezi pe copii că ajung  la televizor sau când vin cu premii. Noi ne pierdem weekendurile  pentru ei, dar  nu ne pare rău,  ne pasionează ceea ce facem.  Aici este mai complicat decât în școală, deoarece vine copilul și spune că l-a rugat învățătoarea să învețe un anumit cântec și atunci tu trebuie să te adaptezi, trebuie să fii  mai deschis.

Rep.: Puteți să ne vorbiți pe scurt despre proiectele pe care le derulați în perioada următoare?

D.V.:  Acum încep spectacolele de Crăciun. Deja am fost chemați la Cisnădie, la Avrig și la Noul. Colaborăm cu Biblioteca Astra și ei organizează foarte multe evenimente plus concursurile care vor urma, deoarece zilnic primim invitații.

Emilia CRIŞAN

Irina Alexandra  PETRICĂ

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s