Dorian Boguţă către studenţii ULBS: Gândiţi-vă, căutaţi, „nu ştiu” nu există!

După ce marţi a vorbit Adrian Despot despre paşii pe care i-a făcut pe drumul celebrităţii, aseară i-a venit rândul lui Dorian Boguţă. S-a deschis în faţa studenţilor Universităţii „Lucian Blaga”, şi-a prezentat povestea de viaţă, dar şi cum a depăşit obstacolele pentru a ajunge să facă ceea ce îi place cel mai mult. „Îmbinarea dintre energia interioară, răbdare şi ceea ce îţi place să faci cel mai mult” este reţeta succesului în care crede Dorian Boguţă.

IMG_1251

Sursa foto: Răzvan Negru

„Mentorul meu era că, la un moment dat, o să ajung unde vreau”

„Am venit să mă deschid şi să vă deschideţi şi voi”, este primul lucru pe care l-a spus Dorian Boguţă, actor, regizor, scenarist şi producător, celor din sală. Şi-a început cariera de actor de la 12 ani, iar la 16 ani a plecat de acasă, din Chişinău, şi a mers să studieze actoria în Georgia.

La 20 de ani s-a întors pe plaiurile natale, sigur pe el, şi a început să facă ceea ce îi plăcea. La 28 de ani s-a plictisit şi voia ceva nou în viaţa lui. „La 28 de ani mi-am dat seama că tot ce mi-am dorit să fac, am făcut. Am început să mă plafonez şi mi-am zis <<nu e bine>>. M-am urcat în tren şi am plecat la Bucureşti”.

Ajuns în capitală, nu avea nimic, nu cunoştea pe nimeni, ştia doar că vrea să facă actorie. „Am coborât din tren, aveam o chitară cu mine. Am luat cel mai ieftin apartament, la capătul Bucureştiului, era un apartament nerenovat de prin 1968. Venisem să fac actorie unde nu mă ştia nimeni şi eu nu ştiam pe nimeni. Doar îmi doream să fac ce îmi place cel mai mult şi credeam că o să fac asta. Am trecut la un buget de şapte lei, toţi banii îi dădeam pe chirie şi lucram într-o <<bombă>> (bar). Dar nici măcar un moment nu m-am gândit să renunţ la actorie. Nu îmi este jenă că am plâns de două ori. Mentorul meu era că, la un moment dat, o să ajung unde vreau. Dacă renunţam la visul meu, începeam să fac ceva ce nu îmi plăcea şi eram nefericit”, a mărturisit Dorian.

„Cine are răbdare, reuşeşte până la urmă”

Cu un vădit entuziasm despre ceea ce iubeşte şi îl motivează zi de zi, zâmbindu-le, le-a „pus pe tavă” studenţilor experienţa sa şi le-a dat sfaturi. „Experienţa înseamnă foarte, foarte mult. De multe ori, bate talentul. Experienţa e doar a voastră. Să nu treacă nimic pe lângă voi. Gândiţi-vă, căutaţi, <<nu ştiu>> nu există. În voi e răspunsul. Aveţi curaj, nu tupeu. E foarte important ce nume vă faceţi şi cum îl faceţi. Un nume de care puteţi să fiţi mandri şi să fie şi părinţii voştri este să fiţi cinstiţi, oneşti şi să aveţi răbdare. Dacă faci ceva superficial ori iese prost ori iese rău. Dacă faci serios şi implicat sigur iese bine”.

IMG_1242

Sursa foto: Răzvan Negru

Spunând că experienţa bate talentul, o studentă l-a întrebat dacă se consideră un om talentat sau experimentat. „Probabil am ceva talent, nu rup stele de pe cer. Dar cinstit, am mai multă experienţă”, a răspuns Dorian Boguţă. Acum, se ghidează după vorba „prima jumătate de viaţă omul îşi face un nume, după care numele îi face cealaltă jumătate de viaţă” şi spune că nu are niciun regret. „Eu nu am regrete. Am făcut ceea ce îmi place. Este cel mai sănătos lucru posibil”.

Dacă la 12 ani, fericirea sa era, când suna deşteptorul la ora 7, să mai doarmă cinci minute, astăzi, pentru el fericirea este când omul îşi găseşte rostul lui. „E bine să ştim ceea ce vrem, dar atunci când suntem noi cu noi, când ne uitam în oglindă. Dacă am reuşit în profesia mea a fost pentru că mi-a plăcut, pentru că am fost răbdător şi consecvent. Nu pot să spun că mă duc la job. Altfel te trezeşti dimineaţa să mergi la muncă, când ştii că îţi place ceea ce faci”.

„Urma”, următorul lungmetraj

Totodată, a spus şi ce este, din punctul său de vedere, cel mai greu şi cel mai uşor în actorie. „Ca actor trebuie să ai curaj, să nu te închizi, să nu îţi fie frică. Noi nu operăm pe creier, dar operăm pe suflet şi e important. Dacă greşim nu omorâm pe nimeni. Cel mai greu în actorie este să joci un om îndrăgostit şi cel mai uşor să urăşti”.

Dorian Boguţă are o şcoală de actorie împreună cu Alexandru Papadopol şi Dragoş Bucur prin care, spune el, că încearcă să dea din experienţa lor şi din ceea ce ştiu şi celorlaţi. Actorul a dezvăluit şi care va fi următorul proiect: „Urma este următorul lungmentraj, despre o persoană care este convinsă că lumea care vine pe pământul acesta, nu vine degeaba”.

La final, Dorian Boguţă a mărturisit că i-a făcut foarte bine întâlnirea cu studenţii. „Cred că aveam nevoie eu de acest lucru. V-am povestit ce aveam în mine de mult. Bănuiesc că este bine să povesteşti”. Seria dialogurilor din cadrul evenimentulu „Cum m-am recrutat. Poveşti cu mine şi despre mine”, o încheie, astăzi, de la ora 16, Vlad Irimia sau Tatae, aşa cum este cunoscut, unul dintre fondatorii trupei BUG Mafia.

Alexandra DRĂGUŢ

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s