Sibienii au învăţat lecţia de prim-ajutor, direct de la specialişţi

În fracţiune de secundă poţi salva o viaţă. Asta au învăţat peste 40 de sibieni direct de la paramedicii SMURD. Asociaţia MaiMultVerde şi NN Asigurări de Viaţă în parteneriat cu SMURD au organizat un curs gratuit de prim-ajutor, ca parte a programului „Lecţia de prim-ajutor”. Evenimentul a avut loc, ieri, la Centrul de Tineret Sibiu-AICI (Animaţie, Interculturalitate, Comunicare, Împreună).

lectie

Foto: Cristina Bălău

„Nu rata cea mai importantă lecţie pentru viaţă”

Până acum peste 1.000 de persoane au participat la cursurile organizate prin programul „Lecţia de prim-ajutor”, lansat în anul 2011 cu scopul de a facilita accesul publicului larg fără pregătire medicală la informaţii esenţiale despre acordarea primului ajutor în situaţii de urgenţă. „Suntem aici să le oferim clienţilor noştri şi celor care sunt interesaţi o lecţie de prim ajutor. În cadrul acestei lecţii avem un personal calificat de la SMURD care ne va învăţa pe toţi cei prezenţi cum să acordăm primul ajutor până la venirea echipajului de la 112”, a precizat Simona Bădină, Unit Manager la compania NN Asigurări de Viaţă.

Întrebată dacă ştie să acorde primul ajutor, Simona Bădină a răspuns: Da, ştiu să acord primul ajutor şi învăţ şi acum, pentru că niciodată nu stăpâneşti destul aceste reguli. Depinde în ce situaţie te afli şi mai ales de cum eşti prins, există mari şanse să te pierzi şi să nu mai ştii ce trebuie făcut”.

„Oricât de mare ar fi dorinţa noastră de a salva, niciodată nu trebuie să ne punem noi viaţa în pericol”

Diana Lazăr, paramedic SMURD Sibiu, cu experienţă în situaţii de urgenţă i-a învăţat cum se efectuează manevrele suportului vital de bază, ce trebuie să evalueze, cum află dacă respiră şi ce să facă dacă respiră sau nu, dar şi despre riscurile la care se pot expune. „Am făcut cu cei prezenţi şi ceva practic, şi anume ce trebuie să facă atunci când sunt puşi într-o situaţie de a acorda primul ajutor familiei, prietenilor, colegilor, cetăţenilor etc. Fiecare a mers şi a încercat să îşi exerseze manevrele de resuscitare şi apoi le-am vorbit despre cum să acţioneze şi cum să intervină în cadrul producerii unei arsuri, dar şi despre un triaj, adică sortarea victimelor, în cadrul producerii unor accidente cu vitctime multiple”, a spus Diana Lazăr.

„Atunci când facem apel al 112 nu ne pierdem în detalii, nu ne interesează ce zodie este pacientul, ce număr poartă la pantofi. Spunem clar şi la obiect ce s-a întâmplat, care este urgenţa, care este adresa pentru ca echipajul să nu piardă timp. Trebuie să ţinem cont şi de riscurile la care un salvator se supune atunci când oferă primul ajutor. Oricât de mare ar fi dorinţa noastră de a salva, niciodată nu trebuie să ne punem noi viaţa în pericol sau a colegilor cu care suntem. Trebuie să aveţi grijă în ce vă expuneţi!”, a explicat paramedicul.

12197185_925272820855449_1508925580_o

Foto: Cristina Bălău

„Este important să ştii cum trebuie să acţionezi în situaţii neprevăzute”

Participanţii au fost încântaţi de informaţiile noi pe care le-au aflat şi au înţeles cum trebuie să procedeze în situaţii limită. „Am învăţat multe lucruri noi. Este important să ştii cum trebuie să acţionezi în situaţii neprevăzute, să ştii cum trebuie să procedezi în momentul în care salvarea vieţii unei persoane depinde de tine. Cea mai interesantă informaţie pe care am aflat-o este în legătură cu modalitatea de a proceda când este vorba despre un bebeluş, pentru că atunci panica fiind mult mai mare, putem eşua. Preţ de câteva minute m-am putut pune în situaţia unei mămici care trebuie să acţioneză repede şi să încerce să-şi tempereze teama pentru a-şi salva pruncul”, a spus Laura, unul dintre participanţi.

Următorul oraş unde vor fi organizate cursuri de prim-ajutor este Cluj-Napoca, iar până la finalul anului vor mai avea loc în Timişoara şi Iaşi.

Alexandra DRĂGUŢ

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s