Sînziana Staicu: ,,În acest moment povestea mea ca voluntar e abia la pagina întâi, dar îmi doresc să scriu o carte”

Nu spune ,,nu” niciunei provocări, mereu dornică să se implice, să cunoască lume nouă, să îşi facă prieteni, dar şi să îşi dezvolte abilităţile de comunicare prin intermediul evenimentelor la care participă. Este vorba despre Sînziana Staicu, o tânără de 22 de ani, proaspăt masterandă la Publicitate şi Brand din cadrul Universităţii ,,Lucian Blaga” din Sibiu, care se poate mândri cu o veritabilă ,,carieră” de voluntar. Sînziana provine din Vulcan şi a luat contact cu voluntariatul de pe vremea când era în şcoala generală.

Sanzi

Reporter: Cum ai început activitatea în domeniul voluntariatului?

Sînziana Staicu: „Povestea mea” în domeniul voluntariatului a început pe când eram în şcoala generală. Atunci am fost pentru prima dată într-un centru de plasament, unde alături de colegii mei şi profesoara de religie, responsabilă pentru activitate, le-am dus diverse cadouri, le-am ascultat poveştile de viaţă, am cântat, am desenat, i-am ajutat să îşi facă temele şi am plecat mulţumiţi că am putut să îi facem să zâmbească. Atunci am învăţat să îi admir pentru voinţa cu care reuşesc să treacă peste greutăţile vieţii şi am plecat cu o adevărată lecţie de viaţă.

Rep.: Care au fost motivele pentru care ai ales voluntariatul? 

S.S.: La început m-a împins curiozitatea de a vedea cum este atmosfera într-un centru de plasament, cum sunt trataţi şi cum se poate interacţiona cu aceşti copii. Aveam mult timp liber şi mă bucuram că pot să fiu de folos. Mă bucur de fiecare dată că pot să îi ajut pe cei care au nevoie de timpul, de informaţiile, răbdarea şi abilităţile mele. Cea mai mare satisfacţie este să ştiu că am posibilitatea să le ofer celor aflaţi în suferinţă şansa de a avea feţele luminate cel puţin pentru câteva ore. Mi-am dat seama că prin voluntariat m-am dezvoltat, am fost pusă în faţa unor situaţii care nu îmi erau deloc familiare, am căpătat mai mult curaj, şi am ajuns să mă evidenţiez din mulţime.

Rep.: Ce satisfacţii ai avut?

S.S.: Când te uiţi în ochii unui copil care îţi mulţumeşte sincer, care te îmbrăţişează puternic sau care reflectează la discuţia pe care ai avut-o cu el, înţelegi pe loc că nu ţi-ai investit timpul şi ajutorul degeaba. Ce satisfacţii mai mari să îţi doreşti. Voluntariatul mi-a oferit una dintre cele mai mari bogăţii ale unui om: amintiri de neuitat.

6

Rep: La ce acţiuni de voluntariat ai participat?

S.S: Pe lângă vizitele la centrele de plasament, strângerea de fonduri şi diverse lucruri pentru copiii nevoiaşi şi familii defavorizate, am participat şi la acţiuni de ecologizare. În liceu am fost voluntar la „Fundaţia Noi Orizonturi”, unde am ajutat la organizarea unor evenimente educative. Am mai fost voluntar la spectacole, unde a trebuit să îmi petrec timpul alături de artişti şi să ajut la buna desfăşurare a evenimentului. Am împărţit pliante, am lipit postere, am aranjat scaune, am avut rol şi de fotograf, am împărţit apă…am făcut de toate. În facultate am fost reporter voluntar la newsletter-ul ULBS – Update, am luat interviuri, am scris articole, am cunoscut o mulţime de oameni noi, de la care am avut foarte multe de învăţat şi am legat prietenii frumoase. Vizita în orfelinate este cea „mai aparte” experienţă, pentru că situaţia copiilor abandonaţi din România este dură. Traseul pe care îl parcurg aceşti copii e marcat de traume şi abuzuri, dar ei găsesc putere să treacă peste şi să spere că la un moment dat şi viaţa lor va fi frumoasă. În vara aceasta am fost voluntar la ,,Povestea Naiului”, la Şcoala de Vară de la ULBS şi la Concenţia de tatuaje „Transilvania Tattoo Expo”. Participarea la aceste evenimente m-a făcut să nu regret o secundă alegerea făcută şi abia aştept ca anul viitor să repet această experienţă. Am avut o perioadă plină de activităţi minunate.

,,Voluntariatul implică un proces continuu de învăţare, nu numai a unor lucruri practice, dar şi a unor lecţii de viaţă”

Rep.: Ce ai învăţat facând voluntariat?

S.S: Făcând voluntariat am învăţat ce este responsabilitatea, că sentimentele au valoare şi că timpul pe care îl investeşti atunci când vrei să laşi o amprentă în viaţa cuiva este apreciat la maxim. Am învăţat să ma bucur de lucruri mărunte, să îmi apreciez şi mai mult familia, să lucrez într-o echipă, să mă organizez şi să lucrez sub presiunea timpului. Am învăţat să nu mai critic oamenii la prima vedere şi să accept să îi cunosc.Voluntariatul implică un proces continuu de învăţare, nu numai a unor lucruri practice, dar şi a unor lecţii de viaţă. Atunci când faci parte dintr-o echipă de voluntari îţi descoperi calităţile, dar şi cum să ţi le dezvolţi. Din păcate, noţiunea de voluntariat pentru mulţi dintre noi nu este bine înţeleasă. Am fost de multe ori întrebată „Cum faci voluntariat fără să fii plătită?”. Trebuie să înţelegem că nu totul pe lumea asta are preţ! Cine nu face voluntariat nu înţelege că nu efemeitatea banilor contează, ci ceea ce laşi în urma ta!

5

Rep: Care a fost cea mai grea experienţă de voluntariat la care ai participat?

S.S.: „Povestea Naiului”. Nu a fost cea mai grea, dar atunci am avut cele mai mari emoţii, l-am cunoscut personal pe maestrul Gheorghe Zamfir, un om pe care îl admir foarte mult. Pe lângă alte sarcini pe care le-am avut de realizat, a trebuit să mă ocup de programul maestrului şi să îl însoţesc la repetiţii şi în ziua spectacolului. Un mare câştig pentru voluntarul unui astfel de spectacol este să asiste la repetiţiile unei orchestre, a unor artişti atât de iubiţi şi respectaţi de publicul român şi să poată să stea de vorbă cu cei pe care îi însoţeşte la aceeaşi masă, ca şi cum ar fi buni prieteni. Experienţele frumoase sunt date de oamenii pe care îi întâlneşti. De fapt acesta este primul câştig al implicării într-o asemenea aventură: prietenii. Excepţionalul spectacol a fost „Simply the best” aşa cum au promis organizatorii.

„Voluntariatul este o metodă bună prin care ne putem dezvolta abilităţile pe care mai târziu să le punem în practică la locul de muncă”

Rep: Ţi-ar plăcea să ajungi să organizezi propriile evenimente pentru voluntari?

S.S. : Da, mi-aş dori foarte mult să am o echipă de voluntari şi să pot organiza diverse activităţi. Una dintre ele ar fi să facem vizite periodice la azilele de bătrâni, dar şi la orfelinate sau acum că vine perioada friguroasă să încercăm să oferim o masă caldă, un ceai şi haine groase oamenilor străzii.

7

Rep: Cum ai încuraja tinerii care sunt indecişi dacă să pornească sau nu pe acest drum, al voluntariatului? 

S.S.: I-aş face să înţeleagă că de pe urma voluntariatului se vor alege cu numeroase beneficii. Voluntariatul este o metodă bună prin care ne putem dezvolta abilităţile pe care mai târziu să le punem în practică la locul de muncă. Pe lângă faptul că a ajuns să fie o activitate bine văzută în CV, experienţa ca voluntar aduce cu sine oameni noi şi amintiri preţioase. Voluntariatul oferă o gama variată de activităţi, nu limitează şi nu are cum să plictisească. Prinzi încredere în tine, în forţele tale, devii mai responsabil, mai ales când ştii că o echipă depinde de tine. Cei care merg să facă voluntariat doar pentru diplome şi recunoaşteri, nu vor rămâne decât cu o hârtie. De ce recomand? Pentru că dăruind altora timp, vei dobândi satisfacţii sufleteşti nebănuite. Iar când recompensa se măsoară în aplauze şi lacrimi de fericire ştii că ţi-ai creat amintiri care nu se şterg niciodată.

Tânăra vrea să participe la astfel de proiecte în continuare, iar pe viitor îşi doreşte să se alăture echipei de voluntari A.L.E.G, o organizaţie nonguvernamentală în domeniul combaterii şi prevenirii violenţei împotriva femeilor şi promovării egalităţii de gen, şi să se înscrie în echipa „Salvaţi copiii România”, o asociaţie care are rolul de a garanta eglitatea de şanse pentru toţi copiii.

Alexandra DRĂGUŢ

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s