Ioana Gheorgiță, artizana bufniţelor handmade

Georgiana Cibu3

Foto: Georgiana Cibu

Zâmbitoare și plină de energie, dar mai ales de pasiune, Ioana Gheorghiță a început să fabrice pisici și bufnițe din materiale textile acum un an. A studiat la Facultatea de Litere și Arte și, deși în acest moment este asistent de manager, nu a renunțat la pasiunea de a coase. De atunci, mica afacere, denumită Jo’s Crafts, pe care a pornit-o din pasiune, e în continuă creștere.

“Totul a început din momentul în care, mergând la varii ateliere de handmade am făcut prima pernă cu o pisică”, povestește Ioana. Din acel moment, a primit o mulțime de cereri de la prieteni pentru perne cu pisici și bufnițe. “Totul a venit de la sine, odată ce m-am apucat să lucrez”, spune Ioana.

“Eu fac chestia asta ca un hobby. În fiecare seară, după ce scap de la muncă, eu și cu o vecină ne adunăm la șezătoare, stăm la o poveste și lucrăm”, povestește Ioana.

După ce a început să le arate prietenilor creațiile, drumul a fost ușor. Primele comenzi le-a primit de la apropiați, ca după aceea “afacerea” de care nu era conștientă în acel moment, să se extindă.

11120569_708012779327129_4414077682056312473_n

“Primul lucru pe care l-am făcut a fost pentru mine”

“În momentul în care am început să primesc comenzi, am realizat că treaba devine serioasă și, din dorința de a aduce bucurie prin ceea ce fac, am decis să continui. Dacă la prima dificultate abandonam, nu reușeam să ajung până aici. De altfel, îmi plac provocările. Fac acest lucru deoarece îmi place și nu vreau să cad în monotonie.”

Imediat după ce s-a apucat să lucreze la perne, comenziile au început să vină. Și, dintr-o dată, toată lumea admira pernele făcute în totalitate de mână. De la cusut la design. Astfel, în decursul a trei luni de zile, Ioana a făcut peste 20 de perne pe care le-a dat apropiaților.

“Primul lucru pe care l-am început a fost pentru mine. În Sibiu există o piață pentru așa ceva și, dacă îți dorești cu adevărat, cred ca îți poți face o meserie care să fie productivă”, spune Ioana.

“În momentul în care mi-am dat seama că am prea multe comenzi pe care nu reușeam să le onorez mi-am luat o mașină de cusut. Încetul cu încetul am învățat și mi-am făcut din bufnițe o mică afacere”, adaugă Ioana.

Georgiana Cibu2

Foto: Georgiana Cibu

Șase ore de muncă

Crearea fiecărui obiect presupune ore întregi de lucru, care nu intră neapărat în producția efectivă, ci în căutarea materialelor și a modelului. Munca pe care o depune Ioana pentru creearea unei bufnițe este de aproximativ o oră, o oră și jumătate, iar pentru lucrurile mai complicate timpul de lucru ajunge până la șase ore. Prețurile și ele variaza mai mult în funcție de mărime, nu de câtă muncă intră efectiv în ele, deoarece, după spusele Ioanei, figurinele sunt menite să aducă fericire oamenilor care le cumpără. Astfel, preţurile încep de la 10 lei și diferă la fiecare model în parte.

Ioana Gheoghiță, împreună cu vecina sa, Timea Popovici, nu au planuri de viitor în ceea ce privește hobby-ul, devenit o mică afacere, dar este de părere că, în Sibiu, poți trăi din produse handmade atâta timp cât eşti serios şi perseverent.

Paula Văleanu

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s