„Lagărele de lângă tine”. Expoziţie despre viaţa persoanelor cu dizabilităţi mintale

Timp de două zile, 9 şi 10 octombrie, sibienii pot păşi în lumea „lagărelor contemporane”, după cum sunt numite de organizatori, întruchipată într-o expoziţie de fotografie ce prezintă viaţa persoanelor cu dizabilităţi mintale, închise în instituţiile statului. Centrul de Resurse Juridice (CRJ) aduce Caravana ,,Lagărele de lângă tine”, în faţa librăriei Habitus, din Piaţa Mică. Cei interesaţi, sunt invitaţi să participe şi la o dezbatere pe tema: „prevenirea încălcării drepturilor persoanelor cu dizabilităţi mintale instituţionalizate – Mecanismul Independent de Monitorizare”, care va avea loc vineri, de la ora 16, la Arhiva de Cafea şi Ceai, de pe str.Arhivelor, nr. 2.

lagare

 Sursa foto: https://www.facebook.com/LagareleDeLangaTine

Aproape 3.000 de persoane, „private de libertate”

După Bucureşti, Târgu Mureş, Braşov, Cluj-Napoca, Constanţa, Timişoara şi Oradea, este rândul sibienilor să vadă peste 120 de fotografii ce documentează viaţa celor 25.000 de persoane cu dizabilităţi mintale instituţionalizate în aproximativ 700 de centre de asistenţă socială din România. Într-o instalaţie, asemenea unei curţi, pentru a reda atmosfera de izolare în care trăiesc rezidenţii, aşa vor fi expuse fotografiile. „Aprox. 30.000 de copii şi adulţi cu probleme de sănătate mintală se află în centre rezidenţiale şi spitale de psihiatrie în România, încadrându-se în definiţia internaţională a „privării de libertate”. Societatea civilă exprimă îngrijorări serioase cu privire la tratamentul inuman la care sunt supuse unele dintre aceste persoane în unele dintre centre. Statul român nu a implementat încă un organism independent de prevenire a tratamentelor inumane în locurile privative de libertate în care se află persoane cu dizabilităţi mintale care să acopere şi astfel de instituţii, în timp ce societatea civilă, cu excepţia aplicantului, nu derulează vizite de monitorizare. Posibilitatea pacienţilor de a se plânge e aproape inexistentă şi din cauza deficienţelor legislative”, spun organizatorii.

Drepturile omului doar pe hârtie

Prin această campanie, CRJ doreşte să aducă la cunoştinţa publicului încălcările sistematice ale drepturilor omului în instituţiile pentru persoane cu dizabilităţi mintale din România. De altfel, CRJ atrage atenţia de mai bine de 10 ani asupra acestor probleme prin publicarea de rapoarte de monitorizare a respectării drepturilor omului în astfel de instituţii, întocmite după vizitele neanunţate pe care CRJ le realizează în mod curent în astfel de locuri. În perioada 2011-2014 au decedat 1.500 de persoane instituţionalizate în doar 27 din cele 41 de judeţe ale ţări, potrivit unei hărţi întocmite de CRJ, pe baza informaţiilor furnizate de majoritatea Direcţiilor Judeţene de Asistenţă Socială şi Protecţie a Copilului.

Alexandra Drăguţ

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s