Iosif Băncioiu, aur și argint pentru ,,Casa viitorului’’

Iosif Băncioiu, un tânăr de doar 20 de ani, student al ULBS, este dublu medaliat la concursul INFOMATRIX din acest an.  Dovezile recente ale eforturilor lui intelectuale sunt, în ultima vreme, medalia de aur obținută la etapa națională  și medalia de argint primită la fază internatională a aceluiași concurs.

 Aur la etapa națională INFOMATRIX 2015

Iosif este student în anul I la specializarea Calculatoare, în cadrul Departamentului de Calculatoare și Inginerie a Facultății de Inginerie  ,,Hermann Oberth’’ din cadrul ULBS. Pasiunea pentru informatică, dar și munca depusă l-au condus la realizarea proiectului  ,,PLC Door Opening Software’’, o casă a viitorului, în care viața să fie mai  ușoară și mai plăcută.

Iosif.B

,,Este un panou de automatizare, bazat pe un PLC, un automat programabil, care împreună cu senzori, relee, contactoare și ce mai conține un panou electric în general, software-ul fără de care nu se poate face nimic, chiar dacă există piesele fizice transformă o casă oarecare în casa viitorului, care se controlează singură, își gestionează automat resursele, spre exemplu :  se aprind becurile singure, bineînțeles, poți să preiei controlul dacă dorești. Sistemul de încălzire este controlat automat cu optimizare foarte bună, folosind toate sistemele disponibile de încălzire, centrală pe gaz, panouri solare și un termoșemineu. La o casă cu aproximativ 230 m2 utili, factura este de  150 lei/lună iarna la gaz , iar în casă sunt 24 grade. Te trezește dimineața,  îți amintește să-ți iei echipamentul de sport, îți spune ce ore ai la facultate, școală,  simulează prezența în casă, te salută când intri în casă, îți pune muzică, te face să te simți plăcut și crează o atmosferă plăcută. Și cam tot ce decide să facă singură și ești acolo și nu-ți convine poți să oprești sau să anulezi comanda, deci se poate interveni. Auzi o voce, dar îți apare și scris dacă il setezi’’,  ne-a dezvăluit Iosif Băncioiu.

Deși se poate extinde la orice, limitări nu există, vor fi aduse unele îmbunățiri pe partea de securitate, în ceea ce privește apelurile, deși timpul este relativ scurt, are planuri de back-up. Nu are emoții pentru etapa următoare a concursului,  spunând că ,,Merg pe principiul că, dacă e să câștig, e ok. Dacă e să nu câștig, iarăși e ok, deoarece e o experiență. În plus, este sub forma unei conferințe, vezi proiecte, te inspiri, faci schimb de idei cu diferite persoane, dar pot apărea și colaborări. Mereu ai ceva de învățat.’’

Medalie de argint la faza internațională

Studentul sibian Iosif Băncioiu,  inventatorul  casei ,,inteligente’’, a ocupat și de data aceasta una dintre pozițiile fruntașe, obținând medalia de argint la faza internațională a concursului mondial INFOMATRIX 2015.

Locul I la categoria Hardware Control i-a revenit tot României, prin reprezentantele, Ana Maria Tudorache și Miruna Ojoga, care au reușit să capteze interesul juriului prin  crearea unei mănuși cu senzori, folosită în recuperarea medicală, ,, Medical Rehabilitation- Monitoring’’, munca lor fiind, răsplătită cu medalia de aur.

Locul III le-a cam dat bătăi de cap juraților,  deoarece pentru medalia de bronz s-a dus o luptă strânsă. Astfel, reprezentanții Ecuadorului s-au prezentat cu un prototip de robot utilizat în chirurgia minim invazivă – ,,Robotic prototype for  minim invasive surgery’’. De asemenea, în cursa învingătorilor a intrat și un dispozitiv menit să ajute persoanele nevăzătoare – ,,Asistente robotico para persona no vidente o de baja calidad visual’’ – realizat de un grup de studenți din Mexic. Proiectul reprezentanților din Hong-Kong nu s-a lăsat mai prejos, acesta fiind un dispozitiv care îi poate spune unei persoane dacă e în pericol de a face un atac cerebral sau infarct, numit ,,Brainwave central monitoring and health analyzing system’’. Până la urmă, toate cele trei echipe au fost declarate învingătoare.

Pasionat și de aviație

Iosif este pasionat de domeniul IT încă din clasa a VII-a, când a început să îndrăgească web designe-ul. După aceea, în perioada anilor de liceu, și-a aprofundat cunoștiințele și s-a perfecționat. Deși nu îi este foarte ușor să-și împartă timpul între facultate și job, Iosif reușește, prin multă muncă, să ducă la bun sfârșit orice plan.

Cu toate că are foarte puțin timp liber altceva, Iosif Băncioiu este pasionat și de aviație. Începând cu anul 2013, el zboară în cadrul Aeroclubului ,,Herman Oberth” din Sibiu. În vară a susținut examenele pentru obținerea brevetului, iar acum activează în cadrul lotului județean.

Planurile sale de viitor sunt legate de programare, dar și de aviație. Își dorește să lucreze în aviația comercială, aviația de linie, pilot de linii aeriene. De asemenea are de gând să lucreze în domeiul IT, din varii motive, îi place foarte mult, dar se câștigă foarte bine. Dar i-ar plăcea foarte mult să facă pilotaj sau inginerie aeronautică.

Laura Denisia Matei

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s