Sibiu, Humanitas, lansare de carte: ,,New media, social media şi jurnalismul actual”

Minodora Sălcudean și-a lansat, joi, 14 mai, la librăria Humanitas din Sibiu, volumul ,,New media, social media şi jurnalismul actual”. Cartea prezintă și analizează evoluția și, mai ales, aspecte actuale referitoare la intersecția dintre  jurnalism și Internet. Alături de autoare, s-au aflat criticii Radu Vancu, Dragoş Varga și Ion Dur, profesori la Universitatea ,,Lucian Blaga”, precum şi studenţi ai specializării Jurnalism.

DSC_0295

,,Farmacia media M. S.”

Cartea ,,New media, social media şi jurnalismul actual” are ca temă principală noul jurnalism concentrat în mediul online şi Social media, se adresează în special studenţilor de la jurnalism, dar şi tuturor celor care sunt preocupaţi de mass-media. Prefața este semnată de jurnalistul Alexandru-Brăduț Ulmanu, cel care a creat primul site dedicat jurnalismului online din România.

Profesorul Ion Dur a oferit, celor prezenți în sală, o introducere a cărții  și a subliniat faptul că autoarea dezvăluie o experiență a scrisului extraordinară. ,,Cu cartea aceasta, cred ca a dat o lovitură, nu o lovitură de stat, dar a dat o lovitură de carte. Cartea este extraordinar de bine scrisă, vrea sa faca o cotitura, o tăietură a ceea ce înseamnă pe de o parte arheologia mediului online, ia pe de altă parte își pune problema tipului de jurnalism online pe care vrea să ni-l propună. Aș încadra-o, fără ezitare, în sfera medicinii media sau poate fi numită Farmacia media M. S., o farmacie care are un rol de tratament pentru mediul online”, a spus acesta.

,,O arheologie a Atlantidei media”

,,New media, social media şi jurnalismul actual” este o carte în care autoarea se ocupă de puterea mediului online și pledează pentru un jurnalism responsabil, care să aibă ca finalitate binele și interesul public. Interesante sunt aspecte referitoare la jurnalismul cetățenesc, dar și problemele cu care se confruntă jurnaliștii profesioniști în era new media.

Criticii Radu Vancu și Dragoș Varga au apreciat utilitatea demersului, dar și perspectiva etică și deontologică prezentă în abordare. ,,Cartea Minodorei Sălcudean face o arheologie a atlantidei media, performanța ei este cu atăt mai mare cu cât face analiza unei lumi care nu a dispărut, este o arhelogie în timp real, a unei lumi care a apărut acum 20 de ani și se mișcă și evoluează cu o repeziciune fantastică. Este foarte greu să faci acest lucru, să fii în același timp observator, dar și să faci parte din această lume. Dacă citești cartea ei ai impresia că lucrurile sunt fixate odată pentru totdeauna”  a adăugat Radu Vancu.

10339620_985734144770549_9106385370214558157_n

Mediul online – o alternativă pentru jurnalismul autonom

La rândul ei autoarea, ne-a mărturisit că, dincolo de analize, aspecte teoretice și practice, tendințe și interpretări, toate prezente în volum, acesta reprezintă  și un discret exercițiu de admirație pentru jurnaliștii profesioniști, de care avem atât de multă nevoie astăzi. „În presa românească, atât de blamată astăzi pentru partizanat politic și pentru excesiva tabloidizare, există jurnaliști profesioniști, integri, autonomi, care pot reprezenta modele pentru orice tânăr care aspiră să devină jurnalist. Mulți dintre ei sunt prezenți în mediul online, unde au inițiat proiecte lăudabile. ”

Minodora Sălcudean este lector la Departamentul de Jurnalism, Relații Publice, Sociologie și Psihologie, din cadrul Universității ,,Lucian Blaga” și trainer cu experiență în domeniul comunicării. Evoluția mass-media, new media și social media, analiza mentalităților și a discursului mediatic sunt principalele teme care o preocupă pe aceasta.

Alexandra Drăguț

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s