Madălina Puşcalău a lansat „Înfruntarea finală”, la Sibiu

Jurnalista Madălina Puşcalău a lansat, joi, 14 mai, la Sibiu, volumul Înfruntarea finală (Editura Tritonic, 2015). Cartea aduce în atenția publicului detalii din culisele ultimei confuntări televizate dintre Klaus Iohannis şi Victor Ponta, o dezbatere moderată chiar de autoare la postul B1 TV. Evenimentul a avut loc în Aula ,,Avram Iancu” a Facultăţii de Litere şi Arte  a ULBS și a fost moderat de lect. univ. dr. Minodora Sălcudean. Poetul și criticul Radu Vancu, editorul Bogdan Hrib şi preotul Constantin Necula s-au numărat printre invitații speciali, care au vorbit despre carte.

11255134_917092285007692_1906376446_n

,,Jurnalist pe frontul războiului politic”

După ce și-a dat demisia de la B1 TV, unde realiza emisiunea ,,Bună seara, România!”, Mădălina Pușcalău revine, dar de această dată, în calitate de autoare de carte. Este vorba aici despre Înfruntarea finală. Culisele confruntării Klaus Iohannis – Victor Ponta și alte rețete din bucătăria politicii dâmbovițene. Sibiul este al doilea oraș, după București, care găzduiește această lansare.

Moderatoarea lansării lect. univ. dr. Minodora Sălcudean a vorbit atât despre jurnalista Mădălina Pușcalău, cât și despre volum, subliniind faptul că este o carte foarte concisă, simplă, care se citește repede: ,,Madalina este o jurnalistă atipică în spațiul românesc și destul de rară, care și-a construit o carieră prin muncă și nu prin pârghii și interese de tot felul. Ea nu a ținut niciodată să fie vizibila, este un om discret, care își cunoaște bine profesionalismul, este sigură pe ea. Cartea este scrisă în cel mai pur stil jurnalistic, am fost puțin surprinsă după ce am citit pentru că ea este extrem de zgârcită cu resursele stilistice, are o enunțare tranzitivă de o simplitate ieșită din comun. Cred că meritul ei principal ca discurs este că nu face risipă de cuvinte”.

Înfruntare finală prezintă și problemele cu care se confruntă media și zona politică astăzi, dar vorbește și de lucruri ce țin de viitorul media și al societății. A fost apreciată de preotul Constantin Necula și de Radu Vancu, care spunea că: ,,Pe cât de profesionist a fost organizată aceea dezbatere pe atât de profesionist a fost scrisă această carte: logic, limpede, clar, precizand toate evenimentele care au dus la această debatere”.

Editorul Bogdan Hrib a apreciat modul profesionist cu care autoarea a combinat lucrurile. ,,Această carte este un volum de analiză politica şi de jurnalism, dar în acelaşi timp este şi o carte autobiografică, pentru că veţi găsi sentimente, păreri, inima Mădălinei, cum s-a ajuns la înfruntare, ce s-a întâmplat după sau în pauzele publicitare”, spune acesta.

11117381_917097131673874_1125800732_n

Mădălina Pușcalău: ,,Mi-am regăsit din nou aceea liniște, în ceea ce îmi oferea liniște încă de la începuturile mele, în scris”

Foarte sigură pe ea, zâmbitoare și plină de energie, Madălina Pușcalău și-a început discursul, le-a mărturisit celor prezenți de pasiunea ei din copilărie de a scrie poezie și că de la 14 ani a început sa cocheteze cu jurnalismul. Jurnalista a vorbit despre faptul că experiența acumulată de-a lungul dezbaterilor pe care le-a moderat și că îi cunoștea bine pe cei doi contracandidați, au ajutat-o în timpul dezbaterii.

,,La început am avut o teamă, dacă nu pot să scriu așa cum îmi doresc, ca jurnalist, că nu pot sa scriu ceva ce poate fi citit de toată lumea, dacă o să scriu prea complicat și mi-am dat seama că nu va fi o problemă dacă scriu așa cum vorbesc, așa cum sunt eu în emisiunile mele, direct, sincer, fără să stau prea mult pe text să îl așez într-o terminologie complicată. Cartea este un instrument care va fi de folos pentru studenții de la jurnalism, pentru că vor vedea acolo și modul în care se construiește o dezbatere de televiziune la nivelul acesta, dar și pentru mine, pentru cariera mea este un punct important în care cer socoteala clasei politice și colegilor mei, de ce au ajuns în situația care este astăzi, oamenilor din presă să se trezeasca și să depășească gaura asta neagră în care sunt multe instituții media”, a mărturisit autoarea cărții.

Sfatul ei pentru tinerii jurnaliști este să nu se distanțeze de ceea ce înseamnă cultură, educație și să nu se ducă în zona aceea de mituri construite fals de o parte a presei. În viitor, moderatoarea dorește să facă o emisiune și nu exclude o implicare în zona politică.

Alexandra Drăguț

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s