Sibiu: Conferința Națională a Studenților în Pedagogie

Prima ediție a Conferinței Naționale a Studenților de la PIPP  s-a desfășurat la Sibiu, între 24 și 25 aprilie. La eveniment, au participat aproximativ 100 de studenți și cadre didactice de la șase universități, din țară, care au experimentat practici educaționale din învățământul primar și preșcolar.

11185773_751770401602405_448577808_n

„A fost prima ediţie a Conferinţei Naţionale a Studenţilor de la specializarea Pedagogia Învăţământului Primar şi Preşcolar, chiar dacă la nivelul fiecărui centru universitar au fost organizate sesiuni şi conferinţe ale studenţilor de la PIPP. Pedagogia de proiect, ca particularitate a pedagogiei, presupune realizarea unor activități tangibile și utile în sensul că ceea ce își dorește și ceea ce  își imaginează studentul poate să pună real în practică în contextul unor ateliere de muncă, de lucru, de creativitate.”, a declarat conf. univ. dr.  Adriana Nicu, coordonatoarea conferinței.

Conferința a fost structurată pe șase ateliere, desfășurate pe principiul fundamental al pedagogiei de proiect,  Învață făcând:

  • Limbă și comunicare – experiențe practice: analiza unor experiențe din practica pedagogică specifică domeniului experențial din grădiniță sau ariei curriculare limbă și comunicare, pentru accentuarea schimbului de bune practici, utilizarea unor jocuri adaptate demersurilor didactice de predare a limbii și literaturii române în grădiniță și școala primară.
  • Abordări integrate în domeniul științelor: formarea abiliților de experimentare, activități tangibile și utile cu experimente practice, folosind instrumente și procedee specifice, experiențe practice și obținerea unui feedback metodic.
  • Profesorul etic, profesorul care nu discriminează: explorarea unor valori morale care stau la baza relațiilor cu ceilalți oameni prin analiza și deconstrucția unor stereotipuri și prejudecăți, construcția unor secvențe didactice pentru educația civică.
  • Atelier creativ de muzică și arte plastice: improvizarea unor melodii cu ajutorul instrumentelor de percuție, asociate cu mișcări corporale pentru dezvoltarea simțului ritmic, exprimarea unor reacții, emoții, sentimente sugerate de fragmentele musicale necesare pentru dezvoltarea personalității și crearea unei culturi și practice muzicale; explorarea de mesaje ale limbajului vizual exprimat în compoziții și tehnici ale desenului și culorii, realizarea de creații funcționale și/sau estetice folosind materiale și tehnici adecvate.
  • Pedagogie experențială: analiza unor tehnici de team bulding cu efecte benefice pentru crearea unei ambianțe plăcute în sala de clasă și exersarea unor metode și tehnici de management al clasei precum și a unor comportamente specifice educației nonformale.
  • Tehnici pentru dezvoltarea personală: prezentarea și aplicarea teoriei inteligenței emoționale, pentru facilitarea cunoașterii propriei persoane și a celorlalți și înțelegerea și gestionarea emoțiilor pentru a crea relații armonioase cu sine și cu ceilalți.

Conferința a fost organizată de Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, Facultatea de Drept, Departamentul de Drept Privat și Științele Educației, specializarea PIPP. La eveniment, au fost prezenți studenți de la specializarea Pedagogia învățământului primar și preșcolar din șase centre universitare: Universitatea „Aurel Vlaicu“ Arad, Universitatea „Vasile Alexandri” Bacău, Universitatea Transilvania Brașov, Universitatea „Babeș Bolyai “Cluj- Napoca, Universitatea de Vest Timișoara, Universitatea „Lucian Blaga”  Sibiu.

Printre invitați, s-au numărat: prof.  Delia Stoicescu, inspector pentru învățământul preșcolar și învățământ special Sibiu, prof. Diana Bucuța, inspector la învățământul primar, Ioan Cârțău, inspector la învățământul primar, prof. univ. dr. Daniel Mara, prodecan al Facultății de Drept „Simion Barnuțiu”.

„Este foarte interesant modul în care a fost organizat această conferință, sunt încântată că am participat și o aștept cu nerăbdare pe următoarea. Mi-aș fi dorit mai mult timp pentru a dezvolta subiectele abordate. Pentru o următoare conferință, mi-aș dori activități pentru îmbunătățirea comunicării cu elevul, modalități prin care eu pot să-l aduc mai ușor către carte, către citit, către tainele școlii, ceva trucuri interesante”, ne-a declarant Cristina Ancuța, participant din Brașov.

11198679_751770518269060_394544585_n

Singurele inconveniente au fost legate de cazare și timp. Studenții nu au fost foarte mulțumiți de condițiile din căminele studențești; aceștia au regretat că nu au avut mai mult timp la dispoziție pentru a-și prelungi activitățile din cadrul conferinței și a aprofunda temele propuse.

Iulia Rof

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s